Opleiding Moestuincoach Flevoland najaar 2024/begin 2025. (Aanmelden kan t/m 29 oktober)

Locatie

Locatie in Flevoland

Weet jij al veel over natuurlijk moestuinieren? Droom je ervan om je kennis en ervaringen te delen met kinderen? Doe dan mee met de opleiding ‘Moestuincoach’. Deze opleiding wordt georganiseerd door Jong Leren Eten Flevoland, Velt en IVN Natuureducatie. Uiterste inschrijfdatum is 29 oktober. Deelnemers krijgen op 1 november te horen of ze geselecteerd zijn. Er is plaats voor maximaal 22 personen.

De komende jaren wordt de vraag van scholen en kinderopvang om met hun leerlingen te moestuinieren steeds groter. Dankzij diverse impulsen van Jong Leren Eten worden scholen gestimuleerd om moestuinieren op te nemen in het onderwijsprogramma. Alleen niet iedere leerkracht heeft groene vingers! Daarom is er behoefte aan moestuincoaches die scholen en kinderopvang kunnen bijstaan. Dat kan op het schoolplein, nabij de school in bijvoorbeeld een volkstuin of een buurttuin, op het erf van een boer, in een tuin bij een zorgcentrum voor ouderen of misschien wel in jouw eigen tuin?

Van zaaien tot oogsten met de klas

Het is wetenschappelijk aangetoond: moestuinieren draagt bij aan een positieve houding van kinderen tegenover gezond voedsel. Tuinieren doe je met je hoofd, hart en handen. Wat een geweldige belevenis is het om met de hele klas het volledige proces van zaaien tot oogsten tot een smakelijk einde te brengen. Die zelfgekweekte wortel en radijs wil je natuurlijk graag proeven. Geen betere plek dan een moestuin in of nabij de school om die ontdekkingstocht te starten. Laat kinderen zaaien, planten, oogsten, proeven, bewegen en de handen opnieuw vuil maken.

Wie zoeken we voor de opleiding?

Kandidaten voor de opleiding:

  • hebben minstens 2 jaar ervaring met het werken in een natuurlijke moestuin;
  • hebben (bij voorkeur) 2 jaar ervaring in het werken met kinderen;
  • zijn gedreven en enthousiast om kinderen iets bij te brengen over voedselproductie;
  • hebben affiniteit met het verwerken van voedsel;
  • volgen deze volledige 4-daagse opleiding tot moestuincoach;
  • zijn na de opleiding minstens 4 halve dagen per maand beschikbaar; voor scholen/kinderopvang (beschikbaarheid hangt af van de vraag);
  • zijn in het bezit van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG), of zijn bereid deze tijdens werkzaamheden aan te vragen;
  • zijn woonachtig en/of werkzaam in provincie Flevoland
  • worden na de opleiding met hun profiel zichtbaar op https://www.jonglereneten.nl/moestuincoaches-flevoland

De opleiding

Verwacht een praktijkgerichte opleiding met veel eigen inbreng. Theorie wordt onmiddellijk gekoppeld aan kleine praktische opdrachten tijdens de cursusdagen zelf. Naast de 4 opleidingsdagen voorzie je ook tijd om thuisopdrachten uit te werken en zoek je zelf een school waar je een korte gastles mag komen geven. De opdrachten geven je een goed beeld van wat er in de praktijk als moestuincoach van jou verwacht zal worden.

De opleiding bestaat uit een trainingsprogramma van 4 dagen door professionele lesgevers van Velt en IVN.  De opleiding vindt plaats op verschillende locaties, verspreid over de provincie Flevoland. We streven ernaar dat de locaties bereikbaar zijn met het openbaar vervoer en vragen, zodra de deelnemers bekend zijn, ook of carpoolen mogelijk is. De lessen vinden plaats op 4 vrijdagen van 10.00 tot 16.00.

  • vrijdag 15 november
  • vrijdag 13 december
  • vrijdag 17 januari
  • vrijdag 14 februari

Kosten en inschrijving

De opleiding kost € 200,- (leden Velt/IVN) of € 240,- (niet-leden). We maken een selectie op basis van ervaring, motivatie en verspreiding over de provincie Flevoland. Uiterste inschrijfdatum is 29 oktober. Deelnemers krijgen op 1 november te horen of ze geselecteerd zijn. Er is plaats voor maximaal 22 personen, bij meer deelnemers hanteren wij een wachtlijst.

Meer weten?

Stuur een mail naar docent van de opleiding Marieke Dekker

En na de opleiding?

Na de opleiding ga je aan de slag met concrete vragen van scholen en/of kinderopvang omtrent moestuinieren. Dit doe je als vrijwilliger, of met een vergoeding die je zelf met school/kinderopvang afstemt. Wijs hen daarvoor ook op de mogelijkheden van de stimuleringsbijdrage Lekker naar Buiten.

Scholen/kinderopvang kunnen jou vinden via de website van Jong Leren Eten, maar je kunt ook zelf actief aan de slag gaan. Verder biedt de opleiding jou een landelijk netwerk van moestuincoaches, waar inspiratie en tips gedeeld kunnen worden en mooie samenwerkingen kunnen ontstaan.

Benieuwd naar jouw toekomstige moestuincoach collega's? Een overzicht met alle actieve moestuincoaches elders in het land vind je hier!