Starten met een gezonde leefstijl op de kinderopvang en BSO: hoe pak je dat aan?

Jong geleerd is oud gedaan. Om dat te realiseren in de praktijk, is starten met activiteiten rond voeding in de opvang een goed idee. Zowel gezonde als ongezonde gewoontes worden bepaald door ervaringen in de kindertijd. De kinderopvang en het BSO kunnen hier dus een grote rol in spelen. Hoe pak je het aanleren van een gezonde leefstijl op de kinderopvang en/of BSO aan?

Je kunt natuurlijk beginnen met losse activiteiten rond een gezonde leefstijl, zoals moestuinieren of kooklessen. Zie onderaan het artikel voor meer ideeën.

Programma Gezonde Kinderopvang

Wil je dat jouw kinderopvang, peuterspeelzaal of BSO blijvend aandacht aanbesteedt aan een gezonde leefstijl, dan is het Rijksprogramma Gezonde Kinderopvang wellicht een interessant idee. De aanpak van dit programma sluit aan bij de wensen en behoeften van jouw organisatie en versterkt wat jullie al doen. Als je gaat werken met de Gezonde Kinderopvang aanpak, dan kies je één of meerdere thema’s waar je mee aan de slag gaat. Denk aan voeding, bewegen, groen en mediaopvoeding. Meedoen aan dit programma kost geen geld, alleen tijd (uren van het personeel).

Word Coach Gezonde Kinderopvang!

Als jouw organisatie een Gezonde Kinderopvang wordt, dan heb je hiervoor kennis nodig. Daarvoor bestaan het programma ‘Een gezonde start’ en de 2-daagse training ‘Train-de-trainer’. Je kunt je hier gratis voor aanmelden. In deze training leer je hoe je van de opvang een gezonde en actieve omgeving maakt en hoe je de ouders en kinderen hierbij betrekt. Na afloop ben jij Coach Gezonde Kinderopvang.  Je wordt dan hét aanspreekpunt voor gezonde leefstijl binnen jouw organisatie en kunt jouw collega’s ook meer leren over deze aanpak.

Benieuwd wanneer de volgende Train-de-Trainer training plaats vindt? Kijk dan hier.

 

Lekker naar Buiten!-stimuleringsbijdrage

Als je bent opgeleid tot Coach Gezonde Kinderopvang, dan kun je ook gebruik maken van de Lekker naar Buiten!-stimuleringsbijdrage van €550 per locatie. Dit bedrag kun je gebruiken voor een voeding gerelateerde activiteit met de kinderen. Denk aan spullen voor een moestuin, ondersteuning van een moestuincoach of op excursie naar een (kinder)boerderij. Deze regeling opent drie keer per jaar. Kijk in de agenda op de Jong Leren Eten website voor de data.

Moestuinieren

  • Gebruik de zaaikalender van www.zaaikalender.com als je wilt weten wanneer je een gewas binnen of buiten moet zaaien en wanneer het oogsttijd is.
  • Ieder jaar geeft RijkZwaan ongeveer 3000 gratis zadenpakketten weg voor kinderopvang, BSO en scholen. Aanmelden voor zo’n pakket kan vanaf begin november tot begin januari, zolang de voorraad strekt. Bij de uiteindelijke toekenning van de pakketten wordt gekeken naar de verdeling per provincie en doelgroepen. Meer informatie over deze actie vind je hier.
  • Je kunt daarnaast ook een zadenpakket bestellen op de website van IVN Natuureducatie.
  • Wil je het moestuinieren grootschaliger en voor langere tijd aanpakken? Ga dan aan de slag met het programma Smakelijke Moestuinen ‘Peuterproof’. Dit is een breed opgezet voedings- en leefstijl (3-jarig) interventieprogramma gericht op kinderen van 1 tot 4 jaar in kinderdagverblijven en peuterspeelzalen. Op het kinderdagverblijf kweken de pedagogisch medewerkers, samen met de kinderen, 16 soorten groenten in de moestuin. Deelname kost rond de €1350 per locatie voor een periode van 3 jaar. Meer informatie vind je hier.

 

Pedagogisch medewerker Joyce – Partou (locatie Harriët Freezerhof in Den Haag) : “Voor de allerkleinsten is het erg moeilijk om geduldig te wachten tot het zaadje uitgroeit tot een plantje. Ze kunnen zich er nog weinig bij voorstellen. Daarom heb ik van bijvoorbeeld de tomaat al een volgroeid plantje gekocht, zodat de kinderen zien hoe hun tomatenzaadje er uiteindelijk ook komt uit te zien. “

 

Aan de slag in de keuken

Uiteraard wil je de oogst uit de moestuin lekker opeten. Je kunt de groenten verwerken in bijvoorbeeld gezonde traktaties, groentespreads voor op het brood of in een heerlijke regenboogwrap. Zoek je nog meer ideeën voor recepten? Lees dan de inspiratieverhalen.

Recepten

  1. Deze pagina gaat over het koken met kinderen van 1-4 jaar.
  2. Deze pagina gaat over het koken met kinderen van 4-12 jaar.
  3. Gezonde kids traktaties | Love my Salad
  4. Regenboogwrap van chefkok Sandra Ysbrandy: https://youtu.be/uCI3LaDSu4U

Lesmaterialen

Praktijkvoorbeelden

Verschillende kinderopvangcentra in Nederland gingen al aan de slag met een gezonde leefstijl. Kijk de kunst bij hen af en overweeg welke activiteiten ook passen binnen jouw organisatie.

Hulp of inspiratie nodig?

Kun je wat hulp of inspiratie gebruiken bij je plannen? Neem dan contact op met de Jong Leren Eten makelaars in jouw provincie of het NME-centrum in jouw regio.

 

Webinar ‘Een gezonde leefstijl in de kinderopvang én op school: hoe doe je dat?’ (november 2022)

>>> Ga naar de overzichtspagina voor de kinderopvang/BSO.