Leren en ontdekken tijdens pannenkoeken bakken of kruidenworkshops voor de basisschool

Vrijdag, 19 juni 2020

Wil je als leerkracht aan de slag met pannenkoeken bakken en tegelijkertijd je kleuters meer leren over waar de ingrediënten vandaan komen? Ga dan aan de slag met de vernieuwde NME handleiding ‘Alles voor een pannenkoek’. Doelgroep zijn de leerlingen van groep 1 en 2. Ga je liever met kruiden aan de slag? Dan is de handleiding ‘De kracht van kruiden’ een aanrader, voor de leerlingen van groep 7 en 8.

Groep 1 en 2: pannekoeken bakken

Beide handleidingen zijn tot stand gekomen bij de Natuur en Milieu Educatie Centra (NME). Doel van de handleidingen is dat kinderen leren door te oefenen en zelf ontdekken, zodat ze later goed omgaan met hun omgeving. Dit kan zijn met pannenkoeken voor groep 1 en groep 2 leerlingen. De kinderen leren pannenkoeken bakken en tegelijkertijd welke vier ingrediënten daarvoor nodig zijn. Maar ook: waar komen deze ingrediënten vandaan?  Hierbij zijn de boer en boerin en de dieren en de planten op de boerderij belangrijk. Zonder het een of ander kan er geen pannenkoek worden gebakken.

Leerlingen groep 7 en 8: aan de slag met kruiden

De leerlingen van groep 7 en 8 gaan actief aan de slag met kruiden. Waar kun je kruiden allemaal voor gebruiken en waar vind je ze in de natuur? De leerlingen gaan daarom ook buiten op ontdekkingstocht, op zoek naar deze kruiden. Daarnaast gaan ze aan de slag met een paar recepten, zoals tijmsiroop en brandnetelsoep. Bij beide handleidingen is de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum leidend.

"De handleiding geeft de leerkracht een kant-en-klaar pakket waarmee hij direct aan de slag kan. Je laat kinderen nadenken over de keuzes die zij maken rond gezondheid en duurzaamheid."

Handleidingen waarmee je direct aan de slag kunt

Kees van Wegen (BuitenWijs) en Jolanda Zeilmaker (De Groene Belevenis) waren betrokken bij het maken van de handleidingen. Waarom vinden zij dat deze handleidingen een aanrader zijn voor scholen? Kees en Jolanda: “Met de handleidingen krijg je als leerkracht een kant-en-klaar pakket: het helpt je in korte tijd voor te bereiden, het stimuleert de kinderen zo zelfstandig mogelijk aan de slag te gaan en laat ze nadenken over welke keuzes zij kunnen maken rond gezondheid en duurzaamheid. Daarbij zitten alle benodigde materialen in de leskist of in de materiaalzending. Je kunt via het NME-centrum bij jou in de buurt de leskist reserveren. Maar, het is ook prima te doen om zelf alle materialen voor de lessen bijeen te brengen. De handleiding kan worden gedownload op de website van Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling. (GDO).”

De twee handleidingen werden geactualiseerd door een samenwerking tussen de makelaars van Jong Leren Eten Utrecht, Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling, het NME-centrum Nieuwegein (Buitenwijs) en NME-centrum in Leusden. (De Groene Belevenis)

 

 

 

 

Provincie