Netwerken Groen-Doet-Goed en Jong Leren Eten ontmoeten elkaar tijdens wildplukworkshop

Maandag, 30 mei 2022

De afgelopen jaren hebben Jong Leren Eten en Groen Doet Goed hun eigen netwerk opgebouwd van moestuincoaches, vrijwilligers en Groen Doet Goed-trekkers. Samen hebben we overeenkomstige ambities; we willen allebei dat kinderen meer in contact komen met de natuur en gezond eten. Daarom hebben we een moment gecreëerd om samen te komen en deze netwerken aan elkaar te verbinden.    

Op donderdagmiddag 19 mei 2022 verzamelden zo’n 15 betrokkenen zich in het Natuurkwartier in Nieuwegein. We begonnen de middag met een lekkere lunch in het stralende zonnetje. Het eerste moment voor kennismaking en uitwisseling. Voor de moestuincoaches van Jong Leren Eten was het ook een dag om inspiratie op te halen voor hun eigen projecten.

Ontdek het lokale groen

Jong Leren Eten en Groen Doet Goed willen kinderen meer in contact brengen met gezond eten. Dat sloot aan bij de wildpluk workshop die werd verzorgd door Irene van Enckevort en Lia Overbeek van De Groene Maatjes. Een kleine onderneming die natuurbeleving voor diverse doelgroepen ontwerpt. Hun wildpluk workshop is een belevenis voor jong en oud. Want, zo vertelt Irene: “Wat is er nou leuker dan gezinnen meenemen in het lokale groen”.

Door de hevige regenbuien verliep de workshop anders dan normaal. Wat helemaal niet erg was, want volgens Irene is het beste moment om te gaan wildplukken nadat het geregend heeft. Binnen hebben we alle benodigde informatie gekregen over wildplukken. Want hoe weet je nou eigenlijk met welke plant je te maken hebt? Hoe herken je ze? En welke planten zijn eetbaar? Daar zijn de Groene Maatjes meteen op ingegaan. Er zijn namelijk genoeg boeken en handleidingen die je helpen tijdens je zoektocht en nog leuker is de Plantnet app. Een must have voor alle plantenliefhebbers. Weet je even niet met welke plant je te maken hebt, Plantnet helpt je op weg.

Daarnaast is veiligheid heel belangrijk als je wilt gaan wildplukken; ergens blindelings gaan wildplukken is niet verstandig. De stad is bijvoorbeeld geen ideale plek, omdat je te maken hebt met honden die worden uitgelaten en andere soorten vervuiling. Een ander belangrijke punt is dat je niet meer moet plukken dan dat je nodig hebt. Zo voorkom je verspilling en is er voor andere enthousiaste wildplukkers ook nog wat te vinden.

Na het delen van vele praktische- en literatuurtips was het inmiddels droog geworden en was het tijd om op pad te gaan. Door de tuinen van het Natuurkwartier zijn we veel eetbare planten tegengekomen; zo kwamen we bijvoorbeeld langs de lievevrouwebedstro, weegbree, hondsdraf, citroenmelisse en look-zonder-look, die haar naam heeft gekregen omdat ze naar (knof)loof ruikt en proeft, maar geen (knof)look is. Tijdens de wandeling was het belangrijk om je zintuigen te gebruiken. Door te ruiken, proeven en voelen kom je erachter wat voor plant je in je hand hebt en wat je wel en niet lekker vindt.

Met alle bloemen, planten en kruiden die geplukt waren, hebben we diverse gerechten gemaakt. Er zijn verschillende soorten kruidentheeën gemaakt, met de bloemen hebben we bloemenboter gemaakt en met roomkaas en daslook zijn er lookrolletjes gerold. De middag werd afgesloten met een gezamenlijke picknick en samen hebben we genoten van alle lekkernijen.

Provincie