Op bezoek bij de boer: van bodem tot bord 

Maandag, 15 oktober 2018

In de week van 8-12 oktober kwamen leerlingen van groep 5/6 van verschillende basisscholen op bezoek bij de boerderij van de familie Terpstra in Wijnaldum. De familie Terpstra heeft een modern melkveebedrijf. De leerlingen gingen in carrouselvorm drie verschillende activiteiten doen: een groep ging met boer Fokke aan de slag in de stal en kon zo leren over het proces van gras naar melk. Een ander groepje leerlingen dook met boerin Tineke het bodemleven in en ontdekte zo het belang van dit leven voor onze voedselproductie. De derde activiteit bestond uit het maken van een gezond tussendoortje, met als hoofdingrediënt natuurlijk melk. Dit tussendoortje werd vanuit Van Hall Larenstein begeleid in het kader van het programma 'Smaaklessen'. Zo konden de kinderen op één ochtend zien hoe het proces van bodem tot bord verloopt.

Wormen zoeken toch best spannend 
Zowel de leerlingen als de ouders en de leerkrachten kijken terug op een geslaagde dag. Een van de leerkrachten heeft het mooi verwoord: "Iedereen was enthousiast. Koeien en kalfjes van dichtbij bekijken en een heerlijke smoothie maken vonden ze het leukst. Maar wormen zoeken was voor een aantal ook best spannend. En dan ook nog een lege melkfles mee naar huis om later te mogen vullen, geweldig! Er was veel te zien en te doen. Kortom; het was een succes!" De melkfles die alle leerlingen meekregen mogen ze samen met hun ouders/verzorgers en broertjes, zusjes, vriendjes en vriendinnetjes op zondag 14 oktober tussen 10:30 en 15:30 laten vullen, tijdens de Open Dag van de familie Terpstra. 

Gezond voor jezelf en gezond voor de aarde 
Dit programma op de boerderij is ontwikkeld door de makelaars Jong Leren Eten vanuit IVN en de GGD samen met de Boer op Noord en Van Hall Larenstein in het kader van de Dutch Agri Food Week. Het programma Jong Leren Eten is een initiatief van het ministerie van LNV en VWS en is erop gericht om kinderen (0-18 jaar) meer structureel in aanraking te laten komen met informatie en activiteiten over voedsel. Met als uiteindelijk doel dat kinderen leren om gezonde én duurzame keuzes te maken. Gezond voor jezelf en gezond voor de aarde!

 

Foto: OBS De Steven

Provincie