Gezonde Kinderopvang in het Limburgse Roerdalen: buitenspelen en tuinieren!

Stichting Kinderopvang Roerstreek ligt in het Midden-Limburgse Roerdalen en biedt sinds 1990 in 5 kindercentra opvang aan bijna 500 kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 12 jaar. Dé inspirerende plek waar kinderen spelen en beleven in een natuurlijke en gezonde omgeving.

Buiten vinden de kinderen de wereld die 'echt' en steeds anders is. Dit nodigt uit tot creativiteit, tot inspelen op onverwachte situaties, tot nieuwsgierigheid naar het onbekende, tot bedenken van nieuwe spelvormen, nieuwe woorden en bewegingen. De buitenomgeving is aanleiding om te onderzoeken, samen te spelen, te verzamelen en te experimenteren. Kortom: Natuurtalent: door natuurbeleving een totale ontwikkeling bij kinderen stimuleren en hierbij talenten aanspreken/ontdekken!

Buiten spelen is gezond! Het kind is steeds bezig met bewegen, waardoor het fitter wordt in geest en lijf, het intensief moe kan worden en beter/rustiger kan slapen. Bewegen heeft tevens een preventieve werking tegen obesitas.
Dus gaat Stichting Kinderopvang Roerstreek door weer en wind met de kinderen naar buiten. Ontdekken in het hoge gras, het weiland bij de boerderij. Genieten in de natuur bij de koeien. Het varken voeren, de kippen voeren, eitjes rapen en het hok schoon maken.

Op zoek naar beestjes in het gras en in het water zoals kikkervisjes, padden, waterschaatsers en waterjuffers; klimmen, klauteren op boomstronken, spelen met en in de natuur. Ook in onze prachtige een natuurspeelplaats waar geslingerd kan worden in de boom of ze hutten kunnen bouwen.

Ook is er een eigen moestuin. Groente, fruit en kruiden. Samen zaaien, poten, planten, onkruid wieden, schoffelen, harken, water geven, zien hoe alles groeit en wat er verder nog allemaal bij komt kijken. Samen tellen, vergelijken, ervaren, beleven, ruiken en proeven. Vooral proeven!

Voeding
Sinds kort is de opvang volledig overgestapt op een gezond voedingsbeleid opgesteld volgens de richtlijnen van het voedingscentrum/de schijf van vijf. Zo wordt er alleen water, eventueel met vers fruit erin of (koude)kinderthee geserveerd en geen sap meer. Dit om de kinderen een zo gezond mogelijk aanbod te geven met zo min mogelijk suikers, zout en verzadigde vetten. Het was voor iedereen even wennen maar gauw vertelden ouders dat ze nu thuis ook hetzelfde broodbeleg willen en denken de kinderen van de BSO mee over gezonde lekkernijen zoals bijvoorbeeld zelf fruitijsjes maken!

Bewegen
Inmiddels zijn er 5 coaches Gezonde Kinderopvang binnen de kindercentra. Na voeding is het idee dat de opvang zich ook gaat toespitsen op de andere thema’s, te beginnen met bewegen. Er wordt al kinderyoga aangeboden en ze zijn natuurlijk buiten actief. De opvang wil dit alles nóg meer in het beleid en het dagelijks handelen gestalte geven en gaat dit binnenkort uitdiepen.

Vies worden mag!
Met buiten spelen en tuinieren is het natuurlijk niet de bedoeling dat je daarbij probeert schoon te blijven. Ook met activiteiten die binnen plaats vinden kun je vies worden. Dat mag bij ons! Stichting Kinderopvang Roerstreek vraagt ouders dan ook altijd om niet de “zondagse kleding” aan te doen en een paar extra kleren en laarzen mee te geven.

Dag van de Groene opvang en de Modderdag is een jaarlijks terugkerende activiteit in het kindercentra met wedstrijden wie het verst kan glijden of de hoogste moddertoren kan maken; bouwen en graven met kranen of je blote handen; modderbaden; een blote voeten pad, alles is mogelijk!

Het enthousiasme en de deskundigheid en betrokkenheid van de pedagogisch medewerkers is natuurlijk in dit alles wat er voor zorgt dat de stichting voor kinderen én ouders elke dag weer klaar kan staan!

Voor meer informatie bekijk de website.

 

Bijlage / Document Size
info Stichting Kinderopvang Roerstreek JLE.pdf 87.45 KB