Gezonde Kinderopvang Zeeuwse Hulst: peutergym en oogstfeest

Marit Messbauer (25) is pedagogisch medewerker bij Kinderopvang De Tivoli in het Zeeuwse Hulst. Ze vindt het belangrijk om kinderen een gezonde leefstijl mee te geven. Hoe pakt ze dit aan binnen haar baan?

Marit: "Onze organisatie bestaat uit drie locaties waar we met een team van zeventien pedagogisch medewerkers ruim tweehonderd kinderen opvangen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar. Ik werkte de afgelopen zeven jaar op verschillende groepen en locaties maar uiteindelijk kwam ik bij de allerkleinsten terecht. Op de babygroep ben ik helemaal op mijn plek. Toen onze twee directeuren Annelies Geene en Christien d’Hondt in 2018 de training volgden voor Coach Gezonde Kinderopvang, was ik meteen enthousiast."

Gezonde maaltijden en tussendoortjes

"Ik vind een gezonde leefstijl belangrijk en ben daar zelf ook bewust mee bezig. Ik fiets naar mijn werk en probeer gezond te eten. Het is fijn dat we kinderen bij De Tivoli een gezonde basis meegeven. Ook steeds meer ouders zijn bewust bezig met gezonde voeding en bewegen. Ze vragen ook steeds vaker tijdens het kennismakingsgesprek wat wij als kinderopvangorganisatie doen op dit gebied. Alle collega’s volgden een training Gezonde Kinderopvang. We hebben inmiddels de voeding voor de kinderen aangepast en volgen nu het voedingsadvies van Voedingscentrum Nederland. Zo eten de jongste kinderen geen kaas en snijvlees meer omdat dat te zout is voor ze. We drinken geen onnodige suikers meer; de limonade is vervangen door water. Als tussendoortje eten we rauwkost of een biologische rijstwafel met groentespread in plaats van een snoepje."

Bewegen in de open lucht

"Gezonde Kinderopvang is natuurlijk meer dan alleen gezond eten. Het gaat ook over meer bewegen en vooral plezier hebben in bewegen! We hebben als team per leeftijdsgroep in kaart gebracht hoe we meer en makkelijker kunnen bewegen. We doen beweegspelletjes gedurende de dag. Ook voor de allerkleinsten vinden we buiten spelen erg belangrijk. Je kunt altijd een moment vinden om met de kinderen naar buiten te gaan, soms tussen de buien door. De frisse lucht doet altijd goed. We gaan ontdekken in de tuin, naar het park of bezoeken de eendjes. Voor de baby’s is er meer ruimte op de vloer gekomen met matten waarop ze veilig kunnen omrollen. We motiveren baby’s om meer te bewegen door erbij te gaan liggen en achter ze aan te kruipen."

Moestuin en oogstfeest

"Voor de peuters is er twee keer per week peutergym. Dit hebben we samen met de beweegspecialisten van een lokale welzijnsorganisatie opgezet. We gebruiken de sportruimte in de scholen, waar voldoende materialen aanwezig zijn om telkens prikkelende activiteiten aan te bieden. Eens in de zes weken komt er een beweegexpert langs om een inspiratieles met handige tips en adviezen te geven aan de pedagogisch medewerkers. In het kader van Gezonde Kinderopvang hebben we ook een moestuin aangelegd van 250 m2. We hebben een mannelijke collega gevonden met groene vingers en een passie voor gezonde leefstijl, een aanwinst voor ons team! In de moestuin leren kinderen hoe alles groeit en bloeit en genieten ze van de natuur. Vorig jaar hebben we een groot oogstfeest gegeven in De Tivolituin, dat was echt fantastisch. Ouders bakten samen met de kinderen brood op open vuur en we aten verse soep van de pompoenen en tomaten uit de tuin.Ik vind het belangrijk dat Gezonde Kinderopvang geen losstaande activiteit is. Het is gewoon verweven in ons dagelijks handelen en daardoor kost het minder moeite om het vol te houden. Als je met je collega’s bewust wordt van een gezonde leefstijl en allemaal geïnspireerd raakt, dan ga je er gewoon voor. Met en voor de kinderen!’

Dit artikel verscheen eerder in het tijdschrift KIDDO (editie 6, 2019).

  • Tekst: Esther Smid
  • Foto's: Kinderopvang De Tivoli