Leerlingen experimenteren met gezonde en duurzame voeding

Van het kweken van eigen groentes tot vis: de leerlingen van het Zone College in Almelo maken op verschillende creatieve manieren kennis met gezonde en duurzame voeding.

Bij het Zone College in Almelo mogen eerstejaars leerlingen de kantine runnen. Dat is een mooie uitdaging, want de kantine is een Gezonde Kantine. De school heeft daarom de omslag gemaakt naar een thematische, geïntegreerde aanpak van het lesprogramma, waar theorie- en praktijkkennis meer samenhang heeft. Leerlingen kunnen zodoende op allerlei manieren leren over gezonde en duurzame voeding in de hele keten. Er wordt o.a. gewerkt met een aquaponics systeem waar leerlingen zelf verse groenten en vis kweken.

Proeverijen
De leerlingen van het Zone college draaien in hun eerste jaar verplicht mee in de schoolkantine. Vanaf het tweede jaar wordt dit een keuzevak.  Begeleiding vindt plaats door docent Dennis Timmer. Hij is sinds 2010 de drijvende kracht achter de Gezonde Schoolkantine. Dennis: ‘Het idee is dat de leerlingen de kantine runnen, ik begeleid ze daarin. We hebben een wekelijks wisselend menu van vier of vijf producten zoals vers belegde broodjes en groene smoothies, en die rouleren we. Daarnaast organiseren we regelmatig proeverijen en smaaktestjes. Leerlingen helpen mee met het bereiden en serveren, maar ook met het bedenken van nieuwe gerechten.’ De inspiratie daarvoor kan overal vandaan komen. Dennis: ‘Soms heeft iemand iets gezien in een tijdschrift of op TV, maar we nemen de leerlingen ook mee op excursies. Bijvoorbeeld om rood fruit te plukken en ze daar een jam van te laten maken. We hebben daarnaast een kas en een aquaponics systeem op school die beide mede worden onderhouden door leerlingen. Daar kunnen ze bijvoorbeeld kruiden of tomaten vandaan halen om weer te verwerken in een gerechtje.’ Lees meer >>

Bijlage / Document Size
Praktijkverhaal voedingscentrum 3_Almelo.pdf 405.3 KB