Doe mee met de verspillingsvrije week van 12 t/m 18 september! (po, vo, mbo, hbo)

Dinsdag, 23 augustus 2022

Een kwart van ons eten in Nederland wordt verspild. Al dat eten wordt verbouwd, verwerkt, vervoerd, gekoeld en warm gemaakt. We stoppen er veel energie in. Energie die de aarde opwarmt. Des te belangrijker dat we zo min mogelijk eten verspillen. Die boodschap wordt tijdens de Verspillingsvrije Week met heel Nederland gedeeld. Van 12 t/m 18 september wordt heel Nederland gemotiveerd om verspillingsvrij te kopen, koken en bewaren. Ook scholen kunnen hieraan meedoen. Voor de verschillende niveaus zijn er manieren om mee te doen.

PO: Doe mee met de Smaakmissie Voedselverspilling en ontvang een startpakket!

Voor de groepen 7 en 8 heeft Smaaklessen de Smaakmissie voedselverspilling. Speciaal voor de Verspillingsvrije Week is hier dit jaar een posterwedstrijd aan toegevoegd die met de klas tijdens de Verspillingsvrije Week gedaan kan worden. Hiernaast kunnen scholen zich opgeven om een startpakket te ontvangen, dit pakket zit vol met mooie tools, stickers en posters.

Vraag hem snel aan op Smaakmissie Voedselverspilling - Smaaklessen

 

VO: Technasium challenge en in de schoolkantine

Voor Technasium-scholen in Midden-Nederland wordt al een aantal jaar de O&O-opdracht ‘Stop Voedselverspilling’ uitgevoerd. Verschillende opdrachtgevers dagen de leerlingen uit om het probleem van voedselverspilling vanuit verschillende invalshoeken te onderzoeken en oplossingen te ontwerpen om het tegen te gaan. Ben jij werkzaam bij een Technasium-school die hier nog niet aan meedoet, en ben je geïnteresseerd? Neem dan contact op met onderwijs@samentegenvoedselverspilling.nl zodat wij kunnen kijken naar de mogelijkheden om hieraan deel te nemen. Meer informatie vind je hier.

Daarnaast kunnen alle scholen tijdens de Verspillingsvrije Week aandacht in hun schoolkantine geven aan voedselverspilling. Mail naar week@samentegenvoedselverspilling.nl voor het aanvragen van gratis tools om uit te delen.

 

MBO: schrijf je in voor Mbo Challenge Voedselverspilling 2022-2023

De MBO Voedselverspilling Challenge is in 2018/2019 bedacht. Het doel van de challenge is om het onderwijs een onderwijsvorm te bieden om studenten de competenties aan te leren om oplossingen te zoeken voor complexe problemen. Voedselverspilling is zo’n complex, maatschappelijk probleem.

Voor het schooljaar 2022-2023 vindt de vierde editie plaats. Meer informatie over de inschrijving vind je hier: Informatie over challenge — MBO Challenge Voedselverspilling (mbo-challenge.nl)

 

HBO: Doe mee met de HBO challenge

Dit jaar wordt voor de tweede keer de HBO Zero Food Waste Challenge georganiseerd. In deze challenge gaan HBO studenten aan de slag met het onderwerp voedselverspilling. Er worden verschillende masterclasses gegeven met hierbij bijbehorende korte challenges. Ook is het mogelijk voor leerlingen om een langere tijd aan de slag te gaan met het onderwerp, bijvoorbeeld aangesloten aan een vak, een thesis of een stage.

Kijk voor meer informatie op HBO Voedselverspillings challenge 2021 (has.nl).

 

Bijlage / Document Size
Infographic voedselverspilling_juni 22.pdf 639.99 KB