Waarom de Schoolkantine Challenge?

 

Voor iedere school is het een uitdaging: hoe zorg je voor een kantine met een duurzaam en gezond aanbod dat zo aantrekkelijk, lekker én leuk is voor leerlingen dat ze niet massaal op jacht gaan naar ongezonde snacks buiten school. Jongeren maken graag een vrije keuze, waarbij het lekker en betaalbaar moet zijn. De Schoolkantine Challenge biedt een toegankelijk manier om leerlingen en studenten meer actief te betrekken bij een gezond en duurzaam kantine-assortiment op school. Het doel is dat ze leren om bewuster voedselkeuzes te maken. 

De challenge is verbonden aan het programma ‘De Gezonde Schoolkantine’ en de Richtlijn Eetomgeving voor Scholen van het Voedingscentrum. Op deze manier draagt de challenge bij aan de doelen van de Gezonde School

De challenge is flexibel inpasbaar in het onderwijs en geschikt voor verschillende niveaus vo en mbo. De challenge kan bij wijze van spreken uitgevoerd worden in een dag, maar ook verspreid worden over een aantal weken. De opdracht kan makkelijk uitgebreid worden door bijvoorbeeld een vooronderzoek te doen naar de huidige kantine situatie. Of de invloed van voedsel op het klimaat & milieu en op mens & dier in kaart te brengen. Andere mogelijkheden zijn om gezondheid, voedingswaarden en praktijk rond bereidingstechnieken of voedselveiligheid aan de challenge te verbinden.

Terug naar homepage Schoolkantine Challenge >>