Food Challenge programma: Bootcamp, boerderijbezoek en pokébowl maken

Welk verhaal zit er precies achter alle producten die van de boerderij komen? Hoe maak je een gezonde en lekkere pokébowl met etenswaren van dichtbij huis? En hoe verbrand je vervolgens al die calorieën weer? Binnen het Food Challenge programma van LekkerBoer gaan onderbouwleerlingen van het vmbo en praktijkonderwijs met deze uitdagingen aan de slag. Tweehonderdvijftig eerstejaarsleerlingen van het Carmel College Salland uit Raalte deden hieraan mee. Hoe zag hun programma eruit en wat vonden ze ervan? 

Het Carmel College Salland in Raalte organiseert vier keer per jaar een projectweek voor haar onderbouwleerlingen. In april staat de projectweek in het teken van de boerderij. Vanuit verschillende schoolvakken verwerken de docenten de lessen uit het Food Challenge lespakket binnen hun vak, zodat de leerlingen worden voorbereid op de projectweek. Want, in deze week proeven de leerlingen niet alleen producten van de boerderij, ook een boerderijbezoek met een bootcamp is onderdeel van het programma. Gymdocent Rob van Egmond is betrokken bij de organisatie. 

Schijf van Vijf pokébowl

Rob: “Het doel van deze projectweek is dat onze leerlingen worden aangespoord om gezonde leefstijlkeuzes te maken op het gebied van voeding, beweging en duurzaamheid. Dit komt allemaal terug binnen het Food Challenge programma van LekkerBoer. Dit gebeurt in samenwerking met verschillende mbo-opleidingen op gebied van voeding en leefstijl.  Na de lessen, krijgen de leerlingen een gastles die wordt verzorgd door studenten van SVO vakopleiding Food of van studenten van het Zone College in Zwolle. 

De leerlingen maken de eerste les kennis met de Schijf van Vijf via een spel. Vervolgens gaan ze een pokébowl samenstellen. Voorwaarde is dat er uit ieder vak van de Schijf van Vijf één ingrediënt wordt gebruikt. Ook krijgen de leerlingen les in snijtechnieken. Ze leren daarnaast hoe je een pokébowl mooi opmaakt en dat je dit gerecht ook prima kunt maken met ingrediënten uit de buurt. Denk hierbij aan peer in plaats van mango, waardoor duurzaamheid inzichtelijk wordt gemaakt. Ook worden de leerlingen uitgedaagd om een goede verhouding van dierlijke en plantaardige ingrediënten in hun pokébowl te gebruiken.”

Meisjes met pokebowl

Bootcamp & vloggen

Bij de andere schoolvakken worden de leerlingen ook voorbereid op de Food Challenge. Binnen de gymles gaan de leerlingen een bootcampoefening bedenken en dit vervolgens filmen. Bij Biologie komt de Schijf van Vijf aan bod en de voedselketen. De vlog die in tweetallen of drietallen wordt gemaakt tijdens de projectweek, is onderdeel van het vak Nederlands. Bij de afsluiting van de projectweek worden alle ouders op school uitgenodigd. De leerlingen laten dan hun vlog zien en de andere dingen die ze tijdens de projectweek hebben gemaakt. 

Boerderijbezoek: ingrediënten oogsten & bootcamp 

Tijdens de projectweek gaan de leerlingen één dag naar de boerderij toe. Hier gaan ze onder begeleiding van de boer(in) ingrediënten oogsten en leren ze meer over het boerderijleven, het verhaal achter hun lokale pokébowl, van grond tot mond. Mbo-studenten van Deltion college opleiding Voeding & Leefstijl Adviseur maken met de leerlingen kaas en oud-brood pizza met de zelfgeoogste ingredienten die ze ook blind proeven. Tevens verzorgen de studenten  een bootcamp met materialen van de boerderij.

Koken

Ervaring docent en leerlingen

Hoe ervaren de leerlingen zo’n actieve projectweek? Rob: “Uit navraag bij de leerlingen bleek dat zo’n 95% voorkeur gaf aan de projectweek boven de gewone lesweek. Het leukste onderdeel van de projectweek vonden de leerlingen het boerderijbezoek. Voor iedereen was hier wel iets te doen. De sportieve leerlingen leefden zich uit bij de bootcamp, sommigen vonden de dieren of tractors erg leuk en anderen konden op deze manier kennismaken met hun droomberoep. Voor mij als docent zijn dit soort dingen ook erg leuk, het geeft me energie om de leerlingen zo in hun element te zien!”

Programma LekkerBoer

De Food Challenge  is een initiatief vanuit LekkerBoer, opgericht door Judith de Rijk-Heimerink Samen met andere partners rond voedsel en beweging wil LekkerBoer graag bijdragen aan een gezonde leefstijl. Judith: “Met het Food Challenge programma maken de leerlingen via het boerderijleven kennis met een gezonde leefstijl. Als je met eigen ogen hebt gezien waar je eten vandaan komt, dan krijg je meer waardering voor je eten en de producent erachter. Ik geloof dat je daardoor ook andere voedselkeuzes gaat maken. Het is een beleving die ik iedere leerling gun!”

Praktisch

De Food Challenges is alleen beschikbaar voor scholen in Noord- en Midden-Nederland. Het betreft de provincies Overijssel, Gelderland, Flevoland, Groningen en Utrecht.

Heb je als school financiële ondersteuning nodig bij een activiteit zoals deze? Vraag dan de Lekker naar Buiten!-bijdrage aan! Dit kan van 4 maart t/m 15 april 2024. Met deze bijdrage kun je als school één of meerdere activiteiten rond voeding ondernemen zoals de Food Challenge, waardoor leerlingen ervaringsgericht kunnen leren over voeding. Meer informatie vind je hier. 

Ga naar de website van de Food Challenge en schrijf jouw klas(sen) in!