Kleine koks in de maak bij ZO Kinderopvang Tholen

eli puma kind in groententuin

Bij ZO Kinderopvang Tholen draait het sinds dit jaar niet alleen om opvang, maar óók om gezonde voeding, moestuinieren en kookplezier! Dankzij de stimuleringsbijdrage van Jong Leren Eten Zeeland hebben ze daar een prachtig project neergezet onder de naam ‘Kleine koks in de maak’.

Coach Gezonde Kinderopvang en aanjager van dit project – Tamar van Alphen -  vertelt: "We willen kinderen op jonge leeftijd laten ontdekken waar hun eten vandaan komt en hoe leuk het is om samen in de keuken of moestuin aan de slag te gaan. Deze bijdrage gaf ons de kans om dit breed op te pakken binnen al onze locaties."

Moestuinieren bij iedere locatie

Alle opvanglocaties kregen een kweekkas en moestuinmaterialen, zodat kinderen spelenderwijs leren hoe groenten groeien. Medewerkers ontvingen een handige tips & tricks-folder over tuinieren met jonge kinderen én over hoe je de oogst vervolgens samen verwerkt. Kinderen zagen hun zaadjes opkomen en beleefden met veel enthousiasme het zaaien, verzorgen en proeven van hun eigen groente.

Kinderkookhoek: de Rouleerkeuken

Speciaal voor dit project werd de ‘rouleerkeuken’ samengesteld: een grote box vol kindvriendelijke keukenspullen, die langs alle locaties reist. Zo kan ieder kind ervaren hoe leuk koken is. Ouders ontvangen via het ouderportaal een receptenboek met gezonde, kindvriendelijke recepten om thuis samen verder te koken.

Beweegmarkt met gezonde inspiratie

In samenwerking met lokale partners organiseerden de locaties in iedere dorpskern een beweegmarkt. Bezoekers konden daar niet alleen bewegen, maar ook proeven van gezonde hapjes en inspiratie opdoen uit het gedeelde receptenboek vol eenvoudige en lekkere ideeën.

Workshop ‘Smakelijke eters’

Voor de pedagogisch medewerkers werd een workshop georganiseerd waarin de interne Coach Gezonde Kinderopvang uitlegde hoe smaakontwikkeling bij kinderen werkt. Door zelf te proeven en te ervaren leerden ze hoe je kinderen kunt begeleiden richting een gezond en gevarieerd eetpatroon. De workshop krijgt een vervolg met een ouderavond, want ook ouders stellen steeds vaker vragen over eten en moeilijke eters.

Waarom dit project belangrijk is

Juist op jonge leeftijd worden smaakvoorkeuren en eetgewoonten gevormd. Door kinderen actief te betrekken bij het verbouwen, bereiden en proeven van eten, werken we aan een gezonde basis voor later. Dit project sluit perfect aan bij de doelen van Jong Leren Eten Zeeland: kinderen voedselvaardig maken én ouders en professionals inspireren.

Wil jij dit ook bij jouw kinderopvanglocatie? Neem contact met ons op via Debby Boers of Brenda de Haan-Jasperse en ontdek wat er mogelijk is!

Samen maken we van iedere Zeeuwse kinderopvang een plek waar gezond eten, moestuinieren en bewegen vanzelfsprekend is.