Deadline inschrijven Food Challenge 2024-2025 (JLE Overijssel, Drenthe, Flevoland, Groningen, Utrecht en Gelderland)

Locatie

Noord en Midden-Nederland

Geef jij les aan leerlingen van de eerste of tweede klas van het vmbo of praktijkonderwijs? Of van het speciaal onderwijs? En wil je ze kennis laten maken met gezonde voeding, bootcamps en het boerderijleven? Doe dan mee met de Food Challenge 2024-2025. De inschrijving voor het nieuwe schooljaar is nu geopend en sluit op 15 december 2024. Er zijn beperkte plaatsen, dus wacht niet te lang.

Doelgroep

De competitie is voor onderbouw (1e en 2e leerjaar) leerlingen vmbo en praktijk- en speciaal voortgezet onderwijs in Noord en Midden Nederland:

  • de economische regio Zwolle die bestaat uit 22 gemeenten in de provincies Overijssel, Gelderland, Flevoland en Drenthe, aangevuld met relevante aangrenzende gemeenten: Harderwijk, Deventer, Twente en Apeldoorn.
  • De provincies Groningen en Utrecht.

Leerdoel van de Challenge                                           

Jongeren aansporen om duurzame en gezonde leefstijlkeuzes te maken die hun lichaam gezond houden.

Om dit doel te kunnen behalen, leren de leerlingen over het belang van gezonde, duurzame (lokale) voeding en de invloed van voldoende beweging op hun gezondheid. Doordat de leerlingen leren over de weg die hun voedsel aflegt voordat het op hun bord terecht komt, worden de leerlingen zich bewuster van het effect van voedselverspilling.

Daarnaast is een subdoel van de challenge dat de jongeren van het vmbo kennis maken met het vakmanschap in de foodbranche én de agri-food sector. Dit is een mogelijke studierichting voor de leerlingen.

Wat houdt de challenge in?

Samen met een team bedenken de leerlingen een recept voor de beste poké bowl. Ze gaan hiermee aan de slag met pre-challenges in verschillende lessen op school en een gastles door MBO studenten. Vervolgens maken ze hun eigen poké bowl tijdens een Foodcamp op de boerderij of tuinderij in de buurt. Ze leven zich uit tijdens een farm bootcamp, verzamelen hun eigen ingrediënten en maken de poké bowl onder leiding van MBO studenten in de foodtrailer op het erf. De boer helpt bij het oogsten en vertelt wat er nodig is voor de teelt van de ingrediënten.