Inspiratiesessie PO over moestuinieren, compost en afvalscheiding, boerderijeducatie en water. (JLE Noord-Holland)

Locatie

Laren

Groen is gezond! Contact met de natuur en aandacht voor gezonde voeding zorgt voor meer geluk en minder stress. Voor een gezonde ontwikkeling van leerlingen en het welbevinden van leerkrachten is het daarom belangrijk om aandacht te besteden aan milieu, natuur en gezonde voeding. En dat kan op meerdere manieren! Daarom deze inspirerende bijeenkomst voor alle basisscholen in regio Gooi en Vechtstreek, georganiseerd door Jong Leren Eten Noord-Holland en GGD Gooi en Vechtstreek.

Over welke onderwerpen leer je meer?

  • Moestuinieren.
  • Compost en afvalscheiding
  • Boerderijeducatie
  • Stimuleren van water drinken op school. 

Laat je inspireren en ontvang praktische handvatten om aan de slag te gaan met deze belangrijke en leuke thema’s.

Wanneer: 14 september 2022
Tijd:          14.30 - 17.15 uur
Locatie:    De Groene Afslag, Amersfoortsestraatweg 117 te Laren (www.degroeneafslag.nl)

Programma:
14:30 uur: inloop
14:45 uur: welkom, start-activiteit en uitleg
15:15 uur: workshopronde 1
16:00 uur: pauze en wissel
16:15 uur: workshopronde 2
17:00 uur: hapje en drankje
17:15 uur: einde
Na afloop krijgt iedere deelnemer informatiemateriaal mee en een tegoedbon voor een bollen- en knollenpakketje voor in de klas.

Er zijn 2 workshopsrondes waarbij je kunt kiezen uit 4 workshops:

  1. De kracht van GFT.
    Groente-, fruit- en tuinafval is niet zo maar afval! Deze workshop gaat over bodemdiertjes, kringlopen, composteren en natuurlijk over compost als supervoeding voor de schoolmoestuin. Op welke manieren kun je op school compost kunt maken? Ook maken we zelf een mini compostfabriek.
  2. Handen in de aarde. 
    Een moestuin moet je gewoon doen! Over zaaien, oogsten en in contact komen met de natuur. Onze moestuincoach Monique neemt je mee naar de moestuin bij de Groene Afslag, vertelt uit eigen ervaring wat een schoolmoestuin voor de school en de leerlingen kan betekenen en hoe je het praktisch kunt aanpakken. 
  3. Sterren van de boerderij.
    Een boerenbedrijf is een plek waar veel thema’s voorbijkomen. Voedsel, kringlopen, klimaat en natuur bijvoorbeeld. Maar ook voortplanting, groei en landschap. Een praktijkles op de boerderij voegt veel toe aan de theorie op school. Verken samen met de boerinnen van boerderij-educatie Gooi en Vechtstreek wat er mogelijk is bij een educatief schoolbezoek. Je gaat zelf in de Groene Afslag-keuken aan de slag met producten van de boerderij! 
  4. Les je dorst.
    Hoe wordt drinkwater gemaakt? Waarom is water gezond? En hoe maak je water drinken leuk? Allemaal vragen die tijdens de workshop ‘les je dorst’ worden beantwoord. En: ga aan de slag met het waterbeleid op jouw school.

*NB: heeft jouw school de Ondersteuningsronde Gezonde School en/of de Lekker naar Buiten!-bijdrage
aangevraagd? Dan is deze bijeenkomst een schot in de roos.