Inspiratiebijeenkomst basisschool - (JLE Utrecht en Noord-Holland)

Locatie

De Groene Afslag, Amersfoortsestraatweg 117, Laren

Voor alle basisscholen in regio Gooi, Vechtstreek en Eemland, organiseren wij voor de tweede keer een inspirerende bijeenkomst. Kom meer te weten over wildplukken, duurzaam voedsel, bijen en insecten, een groen en gezond schoolplein.

Contact met de natuur zorgt voor meer geluk en minder stress. Aandacht besteden aan milieu, natuur, gezonde voeding, zonbescherming en welbevinden is dus belangrijk voor een gezonde ontwikkeling van leerlingen. Daarom organiseren wij een inspirerende bijeenkomst om scholen te informeren over het ruime aanbod van deze belangrijke en leuke thema’s. Had je altijd al meer willen weten over wildplukken, duurzaam voedsel, bijen en insecten, een groen en gezond schoolplein en hoe je bewegend kunt leren in de natuur? Kom dan naar de inspiratiemiddag en ontvang praktische tips voor lessen en excursies.

Praktisch

 • Datum: 11 oktober 2023
 • Tijd: 14.30 – 17.15 uur
 • Locatie: De Groene Afslag, Amersfoortsestraatweg 117, Laren
 • Wie: Voor alle basisschool leerkrachten uit gemeente Baarn, Blaricum, Eemnes, Gooise Meren, Hilversum, Huizen, Laren, Soest en Wijdemeren.

   

Workshoprondes

Er zijn 2 workshoprondes waarbij je ter plekke kunt kiezen uit 6 nieuwe workshops:

 1. De kracht van GFT. Groente-, fruit- en tuinafval is niet zo maar afval! Deze workshop gaat over bodemdiertjes, kringlopen, composteren en natuurlijk over compost als supervoeding voor de schoolmoestuin. Op welke manieren kun je op school compost kunt maken? Ook maken we zelf een mini compostfabriek. Petra Olgers neemt je mee in de wondere wereled van GFT.
 2. Wild plukken en koken. Een eetbare omgeving is eigenlijk overal. Je kijkt tussen de stoeptegels en je vindt al snel iets eetbaars. Tijdens deze workshop leer je de do’s en don’ts van wildplukken, want lang niet alles is eetbaar, en ook lang niet alles mag. Daarnaast leer je ook recepten om je wilde oogst te verwerken die ook heel laagdrempelig met je leerlingen in de klas of in het “buitenlokaal” te doen zijn.
 3. Het Groene Schoolplein. Groene schoolpleinen zorgen voor veel speelplezier. Het is een gezonde speelomgeving voor kinderen, maar levert ook een positieve bijdrage aan de biodiversiteit en aan klimaatadaptatie. Peter Doornebal van Buroblad, expert op het gebied van natuurlijk buitenspelen laat je de mogelijkheden zien om een grijs schoolplein om te toveren in een groene oase.
 4. Voedsel; dichtbij of ver weg. Waar groeit je voedsel en hoe komt het op je bord of in je lunchtrommel. Marieke van Groenendael laat je door middel van actieve en creatieve opdrachten over voedsel ervaren wat er allemaal komt kijken bij bijvoorbeeld het eten van een boterham met pindakaas.
 5. BeweegtussendoortjesEen dynamische schooldag is een dag waarin inspannende en ontspannende activiteiten bewust met elkaar worden afgewisseld in verschillende contexten. Bewegend leren is een mogelijkheid en op dit moment een hype in Nederland. Er is meer mogelijk! We kunnen ook bewegen tussen het leren. In deze workshop gaan we aan de slag met beweegtussendoortjes en bewegend leren activiteiten. Op een laagdrempelige manier kun je na de workshop meer bewegen in de klas en buiten op het plein.
 6. Ontdek de Gooise natuur; Inspiratie van een lesprogramma in en over het Goois Natuurreservaat. De natuur in het Gooi is vlakbij. Wil je hier gebruik van maken, maar weet je niet hoe? Wij helpen graag! Kom mee en ontdek ons lesprogramma. Van begeleide activiteit tot doe-het-zelf: je hoeft er echt geen volleerd boswachter voor te zijn. Anoeska van de Moosdijk (Goois Natuurreservaat) neemt je mee de heide op en laat je de schoonheid van de Gooise natuur beleven.
   

  Wij kijken uit naar je komst. Groeten, GGD Gooi en Vechtstreek, Groene Inval, Jong Leren Eten Noord-Holland, Jong Leren Eten Utrecht, Omgevingseducatie, het Spookbos en Stichting Balans.