Word moestuincoach in Friesland!

Locatie

Friesland

Weet jij al veel over natuurlijk moestuinieren? Droom je ervan om je kennis en ervaringen te delen met kinderen? Doe dan mee met de opleiding ‘Moestuincoach’ die start op 16 september. Deze opleiding wordt georganiseerd door Jong Leren Eten Friesland, Velt en IVN Natuureducatie. 

De komende jaren wordt de vraag van scholen en kinderopvang om met hun leerlingen te moestuinieren steeds groter. Dankzij diverse financiële ondersteuningsmogelijkheden krijgen scholen nu de kans om moestuinieren en eetbaar groen op te nemen in het onderwijsprogramma. Alleen niet iedere leerkracht heeft groene vingers! Daarom zijn we op zoek naar moestuincoaches die scholen en kinderopvang kunnen bijstaan. Dat kan op het schoolplein, nabij de school in bijvoorbeeld een volkstuin of een buurttuin, op het erf van een boer, in een tuin bij een zorgcentrum voor ouderen of misschien wel in jouw eigen tuin?

Van zaaien tot oogsten met de klas

Het is wetenschappelijk aangetoond: moestuinieren draagt bij aan een positieve houding van kinderen tegenover gezond voedsel. Tuinieren doe je met je hoofd, hart en handen. Wat een geweldige belevenis is het om met de hele klas het volledige proces van zaaien tot oogsten tot een smakelijk einde te brengen. Die zelfgekweekte wortel en radijs wil je natuurlijk graag proeven. Geen betere plek dan een moestuin in of nabij de school om die ontdekkingstocht te starten. Laat kinderen zaaien, planten, oogsten, proeven, bewegen en de handen opnieuw vuil maken.

Wie zoeken we voor de opleiding?

Kandidaten voor de opleiding:

 • hebben minstens 2 jaar ervaring met het werken in een natuurlijke moestuin;
 • hebben (bij voorkeur) 2 jaar ervaring in het werken met kinderen;
 • zijn gedreven en enthousiast om kinderen iets bij te brengen over voedselproductie;
 • hebben affiniteit met het verwerken van voedsel;
 • volgen de volledige opleiding tot moestuincoach;
 • zijn na de opleiding minstens 4 halve dagen per maand beschikbaar voor scholen/kinderopvang (beschikbaarheid hangt af van de vraag);
 • zijn in het bezit van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG), of zijn bereid deze aan te vragen tijdens de opleiding;
 • zijn woonachtig in (de omgeving van) provincie Friesland. Ook inwoners van provincies Drenthe en Groningen worden van harte uitgenodigd om te reageren; 
 • Mocht je twijfelen of je genoeg ervaring hebt, neem dan contact op met de contactpersonen van deze opleiding, Monique Pas en Joline Tervaert.
   

De opleiding

Verwacht een praktijkgerichte opleiding met veel eigen inbreng. Theorie wordt onmiddellijk gekoppeld aan kleine praktische opdrachten tijdens de cursusdagen zelf. Naast de 4 opleidingsdagen voorzie je ook tijd om thuisopdrachten uit te werken en zoek je zelf een school waar je een korte gastles mag komen geven. De opdrachten geven je een goed beeld van wat er in de praktijk als moestuincoach van jou verwacht zal worden.

De opleiding bestaat uit een trainingsprogramma van 4 dagen door professionele lesgevers van Velt en IVN. De lessen vinden plaats op 4 woensdagen van 10.00 tot 16.00:

 • 16 september
 • 30 september
 • 21 oktober
 • 11 november

De opleidingslocatie wordt z.s.m. bekend gemaakt.

Kosten en inschrijving

De opleiding kost € 160,- (leden Velt/IVN) of € 200,- (niet-leden). Wil je graag deelnemen, geef je dan op via het aanmeldformulier. Aanmelden kan tot 23 augustus. Rond 26 augustus hoor je of je definitief bent toegelaten. Selectie van deelnemers vindt plaats op basis van motivatie, inschrijfdatum en spreiding over de provincie. 

Meer weten?

Stuur (tot en met 4 augustus) een mail naar Monique Pas via
m.c.pas@ivn.nl  en vanaf 5 augustus naar Joline Tervaert via J.cohentervaert@ggdfryslan.nl o.v.v. moestuincoach.

En na de opleiding?

Na de opleiding ga je aan de slag met concrete vragen van scholen en/of kinderopvang omtrent moestuinieren. De vergoeding die je hiervoor krijgt, stem je zelf af met de school/kinderopvanglocaties. Wijs hen daarvoor ook op de mogelijkheden van de subsidie Lekker naar Buiten.

Scholen/kinderopvang kunnen jou vinden via de website van Jong Leren Eten, maar je kunt ook zelf actief aan de slag gaan. Verder biedt de opleiding jou een landelijk netwerk van moestuincoaches, waar inspiratie en tips gedeeld kunnen worden en mooie samenwerkingen kunnen ontstaan.