Word moestuincoach in Zuid Holland!

Locatie

Schiedam

Weet jij al veel over natuurlijk moestuinieren? Droom je ervan om je kennis en ervaringen te delen met kinderen? Doe dan mee met de opleiding ‘Moestuincoach’. Deze opleiding wordt georganiseerd door Jong Leren Eten Brabant, Velt en IVN Natuureducatie.

De komende jaren wordt de vraag van scholen en kinderopvang om met hun leerlingen te moestuinieren steeds groter. Dankzij diverse impulsen van Jong Leren Eten worden scholen en kinderopvang gestimuleerd om moestuinieren op te nemen in het onderwijsprogramma. Alleen niet iedere leerkracht heeft groene vingers! Daarom is er behoefte aan moestuincoaches die scholen en kinderopvang kunnen bijstaan. Dat kan op het schoolplein, nabij de school in bijvoorbeeld een volkstuin of een buurttuin, op het erf van een boer, in een tuin bij een zorgcentrum voor ouderen of misschien wel in jouw eigen tuin?

In september 2021 start de opleiding moestuincoach in Zuid-Holland. De opleiding vindt plaats in Schiedam. Jong Leren Eten Zuid-Holland heeft de ambitie uitgesproken dat ieder NME-centrum een moestuincoach in de buurt zou moeten heben die zich met zijn/haar expertise in zou kunnen zetten voor scholen en kinderopvanglocaties in de buurt. Bij de selectie van deelnemers houden wij daar, naast ervaring en enthousiasme, ook specifiek rekening mee.

Wj willen graag een netwerk van moestuincoaches door heel Zuid-Holland opleiden, gekoppeld aan NME-centra.

Van zaaien tot oogsten met de klas

Het is wetenschappelijk aangetoond: moestuinieren draagt bij aan een positieve houding van kinderen tegenover gezond voedsel. Tuinieren doe je met je hoofd, hart en handen. Wat een geweldige belevenis is het om met de hele klas het volledige proces van zaaien tot oogsten tot een smakelijk einde te brengen. Die zelfgekweekte wortel en radijs wil je natuurlijk graag proeven. Geen betere plek dan een moestuin in of nabij de school of kinderopvang om die ontdekkingstocht te starten. Laat kinderen zaaien, planten, oogsten, proeven, bewegen en de handen opnieuw vuil maken.

Wie zoeken we voor de opleiding?

Kandidaten voor de opleiding:

 • hebben minstens 2 jaar ervaring met het werken in een natuurlijke moestuin;
 • hebben (bij voorkeur) 2 jaar ervaring in het werken met kinderen;
 • zijn gedreven en enthousiast om kinderen iets bij te brengen over voedselproductie;
 • hebben affiniteit met het verwerken van voedsel;
 • volgen deze volledige 4-daagse opleiding tot moestuincoach;
 • zijn na de opleiding minstens 4 halve dagen per maand beschikbaar; voor scholen/kinderopvang (beschikbaarheid hangt af van de vraag);
 • zijn in het bezit van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG), of zijn bereid deze tijdens werkzaamheden aan te vragen;
 • zijn woonachtig in Zuid-Holland en bereid zich, naast eigen moestuinwerkzaamheden, ook in te zetten voor een NME- centrum in de buurt.
   

De opleiding

Verwacht een praktijkgerichte opleiding met veel eigen inbreng. Theorie wordt onmiddellijk gekoppeld aan kleine praktische opdrachten tijdens de cursusdagen zelf. Naast de 4 opleidingsdagen voorzie je ook tijd om thuisopdrachten uit te werken en zoek je zelf een school waar je een korte gastles mag komen geven. De opdrachten geven je een goed beeld van wat er in de praktijk als moestuincoach van jou verwacht zal worden.

De opleiding bestaat uit een trainingsprogramma van 4 dagen door professionele lesgevers van Velt en IVN. De lessen vinden plaats op 4 vrijdagen van 10.00 tot 16.00 op een locatie in Schiedam.

 • vrijdag 3 september 2021 
 • vrijdag 17 september 2021
 • vrijdag 15 oktober 2021
 • vrijdag 12 november 2021

Kosten en inschrijving

De opleiding kost € 160,- (leden Velt/IVN) of € 200,- (niet-leden). Je kunt je aanmelden tot en met 14 juli 2021. Rond 16 juli ontvang je definitief bericht of je bent toegelaten tot de opleiding. We maken een selectie op basis van ervaring, motivatie, verspreiding over de provincie en inschrijfdatum. Er is plaats voor maximaal 25 personen. 

Meer weten?

Stuur een mail naar de docent Marieke Dekker m.dekker@ivn.nl o.v.v. moestuincoach.

En na de opleiding?

Na de opleiding ga je aan de slag met concrete vragen van scholen en/of kinderopvang omtrent moestuinieren. Dit doe je als vrijwilliger, of met een vergoeding die je zelf met school/kinderopvang afstemt. Wijs hen daarvoor ook op de mogelijkheden van de subsidie Lekker naar Buiten.

Scholen/kinderopvang kunnen jou vinden via de website van Jong Leren Eten, maar je kunt ook zelf actief aan de slag gaan. Verder biedt de opleiding jou een landelijk netwerk van moestuincoaches, waar inspiratie en tips gedeeld kunnen worden en mooie samenwerkingen kunnen ontstaan.

In Zuid-Holland bestaat de ambitie dat ieder NME centrum de beschikking heeft over een moestuincoach in de buurt. Jong Leren Eten zet zich in om hier een verbindende rol bij te spelen. Het afstemmen van de werkzaamheden vindt plaats tussen de moestuincoach en het NME-centrum.