Boerderijeducatie in Flevoland

praktijkverhaal

Lelystadse Boer is een groep van 70 bevlogen boeren in het buitengebied van Lelystad. Zij doen niets liever dan producten direct leveren. Aardappelen, groente, fruit, vlees, brood en meer. De smaak van de eigen streek.
Ze vertellen graag over het boerenvak en over gezond streekvoedsel.

Boerderijeducatie vanaf 2019 ook in Flevoland beschikbaar!

Wie kijkt op de website van Platform Boerderijeducatie Nederland treft daar op een kaartje allemaal namen en adressen van boeren - 220 in totaal - die graag groepen kinderen op hun erf krijgen. Deze boeren zijn officieel educatieboer, en vertellen graag over het boerenvak en over gezond streekvoedsel. Wie beter kijkt, ziet echter in het midden van dit kaartje een witte vlek: Flevoland. Hier is namelijk nog geen educatieboer te vinden. Niet dat hier geen boeren te vinden zijn die het leuk vinden om kinderen over de aardappel en de pompoen te vertellen, maar ze zijn geen officiële educatieboer. Je wordt officieel educatieboer, wanneer je beschikt over de juiste documenten en een aantal cursussen hebt doorlopen.

De makelaars van Jong Leren Eten Flevoland vonden dat hierin verandering moest komen. Flevoland is immers een agrofood-provincie bij uitstek. Hier zouden juist educatieboeren moeten zitten! In 2018 maakten ze daar een speerpunt van: het wegwerken van de witte vlek. In de gemeente Noordoostpolder en in de gemeente Lelystad is hier concreet werk van gemaakt, omdat in deze twee gemeenten al netwerken van voedsel-producenten actief waren: de Voedselpioniers in de Noordoostpolder en de Lelystadse Boer in Lelystad. Enkele informatiebijeenkomsten voor boeren volgden, evenals overleg met LTO en Jong Leren Eten. Het vraagt immers van de boeren een behoorlijke investering, officieel educatie boer zijn, zowel in tijd als in geld. Heeft men dat ervoor over? En hoe groot is de behoefte van de kinderopvang en de scholen in de gemeenten eigenlijk?

De Lelystadse Boer

educatieboer flevoland

De Lelystadse Boer is een groep van 70 bevlogen boeren in het buitengebied van Lelystad, de meest vruchtbare grond van Europa. Zij doen niets liever dan producten direct leveren. Aardappelen, groente, fruit, vlees, brood en meer. De smaak van de eigen streek. De Lelystadse Boer nam een besluit: 10 van de 70 aangesloten boeren hebben zich inmiddels bij het Platform aangemeld. Deze tien boeren hopen in het voorjaar van 2019 de vereiste trainingen te kunnen volgen en aan de andere eisen te kunnen voldoen. Dan zijn ze helemaal klaar voordat het nieuwe schooljaar 2019-2020 begint en de kinderen en scholieren hopelijk staan te trappelen om de boer in hun eigen omgeving te kunnen bezoeken.

Het besluit van de Lelystadse Boer had een interessant effect op andere boerennetwerken in de provincie, zoals de eerder genoemde Voedselpioniers in de Noordoostpolder, en een netwerk van Almeerse boeren, waarbij Stichting Stad en Natuur als plaatselijke coördinator en intermediair voor natuur- en milieueducatie bij betrokken is. Jong Leren Eten Flevoland is blij met deze ontwikkeling, en met het verdwijnen van de witte vlek op het kaartje van het Platform Boerderijeducatie Nederland.

educatieboer 2

 

Meer informatie
Boerderijeducatie Nederland: www.boerderijeducatienederland.nl