De Boer op Noord bij NME centrum Mar & Klif

De Boer op Noord bij NME centrum Mar & Klif
Sinds vorig jaar biedt het NME centrum Mar & Klif binnen het programma ‘Groen Doen’ het educatieve materiaal van de Boer op Noord aan. De Boer op Noord is een educatief lesprogramma over de boerderij. Door middel van lessen in de klas en een excursie naar een boerderij leren kinderen wat een boer doet, hoe het er op de boerderij aan toe gaat, waar ons voedsel vandaan komt en leggen een relatie tussen het voedsel van de boerderij en het dagelijks eten op hun bord.

De Boer op Noord
Met hoofd, hart en handen! Dat is het motto van Stichting De Boer op Noord. Een educatieve kennismaking met een melkvee-, akkerbouw-, of zoogkoeienbedrijf in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. Een bezoek aan een boerderij van De Boer op Noord is een onvergetelijke ervaring. Beleving speelt daarbij een enorm belangrijke rol. De leerlingen steken dus ook zelf regelmatig de handen uit de mouwen tijdens de boerderijeducatieles van De Boer op Noord.

Samenwerking
Boerderijecudatie is een landelijk georganiseerd platform waar De Boer op Noord bij is aangesloten. De Boer op Noord heeft in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe een groep gemotiveerde, boeren en boerinnen klaar staan om een boederijeducatieles te geven.

Donna van Natuur- en Milieueducatie (NME) centrum Mar & Klif: “Groen Doen is een initiatief op het gebied van Natuur- en Milieueducatie gericht op basisscholen in Friesland. De coördinatie van Groen Doen is in handen van ons bezoekerscentrum (NME) Mar & Klif te Oudemirdum. In ons NME centrum proberen we goed in de gaten te houden welke initiatieven in de buurt zijn waar we als NME centrum op kunnen aansluiten en mee kunnen samenwerken. Toen wij hoorden dat de Boer op Noord in onze provincies educatieboeren en boerinnen heeft, hebben we samen geïnventariseerd welke boerenbedrijven in onze regio deelnamen (Boerderijrecreatie Delfstrahuizen, Melvee- en recreatiebedrijf Lân en Mar in Heeg, De Wylde Boerinne IJlst en de Betonplaets Oudemirdum). Het aanbod van deze boeren is nu toegevoegd aan ons programma sinds 2017”.

Het NME centrum werkt met veel externe partners, zoals de kinderboerderij en gastdocenten en dus nu ook met de vier boerenbedrijven van de Boer op Noord. Scholen kunnen zich via de NME-website inloggen en betalen per jaar €3.50 per leerling en kunnen hiermee onbeperkt alle methodes, leskisten, gastlessen en excursies die het NME-centrum aanbiedt gebruiken. Afgelopen najaar hebben 10 groepen deelgenomen aan de Boer op Noord en 24 groepen hebben dit voorjaar deelgenomen.

En, hoe bevalt de Boer op Noord?
Basisschool de Johannes Postschool uit Sneek deed ook mee aan de Boer op Noord. Rennie Wierda, leerkracht van de Johannes Postschool vertelt: “Wij zijn al jaren lid van Groen Doen en elk half jaar staan hier de excursies online waar we op kunnen intekenen. Wij zijn van mening dat je natuur, techniek en voeding moet ervaren en echt beleven. Al jaren gaan wij met groepen de natuur en dan zie je pas hoeveel kinderen ervan leren. Boer op Noord is een leuk programma waarbij we van te voren en na de excursie lessen in de klas hebben gedaan over het thema. Door middel van YouTube filmpjes, quizzen en informatie waren wij goed voorbereid toen we op pad gingen. Met groep 5/6 zijn wij naar de Wylde Boerinne in IJlst geweest en hebben daar veel geleerd over het melkvee, de melk- en voederrobots, de paarden, de geitjes en de hond die ook op het erf leven. Boer op Noord is een succes dat een mooie aanvulling is op het aanbod van Groen Doen!”

Meer weten over de Boer op Noord? Kijk op www.deboeropnoord.nl

Bijlage / Document Size
de Boer op Noord (Groen Doen).pdf 381.53 kB