De Plant-opa’s van Het Groene Hart 

In het Heemskerkerduin, van oudsher hét gebied waar de agrarische kennis zit, vindt al zo’n 8 jaar het schooltuinenproject ´Het Groene Hart´ in Heemskerk plaats. Het informatiepunt vanuit buurtcentrum d'Evelaer, centraal gelegen in het tuindersgebied Heemskerkerduin, maakt scholen enthousiast voor dit leerzame initiatief.

Wat houdt het schooltuinenproject in?
Kinderen leren door middel van een schooltuin wat er komt kijken bij het kweken van allerlei groenten, fruit en bloemen. Zo wordt geprobeerd de jeugd enthousiast te maken voor de natuur en dat ze daardoor ook meer groente en fruit gaan eten. Want wat is leuker dan je eigen teelt te proeven? En het is ook nodig, want uit de Gezondheidsmonitor van de GGD blijkt dat Heemskerkse kinderen te weinig groente en fruit eten volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum. Door middel van de schooltuinen wordt bijgedragen aan de gezondheid van de kinderen. Het is niet alleen leerzaam, maar natuurlijk ook hartstikke leuk. Het zelf meemaken van het groeiproces vergeten de kinderen nooit meer.

Plant Opa’s
“Plant Opa's  (maar ook Plant-oma’s, plant-mama’s en plant-papa’s) begeleiden 1 x per week, in overleg met de school over de dag en tijdstip, alles wat er bij het onderhouden van een moestuin komt kijken. Ze laten de kinderen ter plekke proeven van hun eigen producten. Met een speciaal hesje zijn zowel kinderen als plant-opa’s goed herkenbaar in de tuin. Het initiatief van de plant-opa’s is begonnen als een vervolg op project ‘het mooiste tuintje in Heemskerk’. Na dit project was de wens om meer met schooltuinen te doen, in het bijzonder in een tuindersgebied waar begrip van grond en groei vanouds heel sterk was. Het buurtcentrum heeft dit opgepakt door de scholen structureel te laten ondersteunen door vrijwilligers en deze vrijwilligers te begeleiden en bijscholen. “Het is heel leuk om te zien jong en oud samen werken”, aldus Cindy Henneman, coördinator van het ‘Informatiepunt Het Groene Hart. ” De opa’s wilde eerst geen lesgeven aan de kinderen. Ze vonden dat lesgeven iets was voor juffen en meesters. Die hadden er tenslotte voor geleerd. Maar nu weten de opa’s wel beter. Ze weten een hoop over de tuinen te vertellen en de kinderen zijn ontzettend leergierig. De laatste tijd zien we dat er ook steeds meer vrijwilligers van buitenaf zich aanmelden. De nieuwe vrijwilligers leren van de andere vrijwilligers en kunnen op deze manier het stokje overnemen. Hier zijn we hartstikke blij mee!”

Overige projecten
En dat is nog niet alles. Agrarische bedrijven in Heemskerk dragen ook hun steentje bij aan dit project en regelmatig gaat een school bij één van hen op bezoek. Ook wordt 1x per jaar in samenwerking met het Cultuurhuis Heemskerk een tentoonstelling in het gemeentehuis neergezet die met behulp van de kinderen is uitgewerkt. 

Tweemaal per jaar organiseert het informatiepunt vergaderingen voor alle scholen die een schooltuin hebben/willen. De vergaderingen over de schooltuinen vinden plaats in oktober en maart. In maart is er overleg over de start van het schooltuinseizoen, in oktober de evaluatie. Tijdens deze bijeenkomsten zijn de plant-opa’s, de docenten die in de schooltuin werken, BSO, NME en Commissie van schooltuinen aanwezig. De bijeenkomsten vinden op verschillende scholen plaats om zo een kijkje te kunnen nemen in elkaars schooltuin. Na de bijeenkomst krijgen de scholen iets mee voor in de eigen schooltuin!

Visie makelaar
De Jong Leren Eten makelaars Noord-Holland ondersteunen dit initiatief door te adviseren bij de onderbouwing van nut en noodzaak van dit programma voor continuïteit (financiering van een coördinator bij het buurtcentrum), door de aanpak te beschrijven en te verspreiden en de initiatiefnemer in contact te brengen met anderen zodat ze elkaar kunnen inspireren en versterken. Inmiddels is in Heemskerk ook een JOGG-adviseur actief die maar liefst 7 kinderopvanglocaties samen met Jong Leren Eten Noord-Holand heeft voorzien van het Smakelijke Moestuinproject.

Wil je ook een schooltuin opzetten of meehelpen als Plant-opa, plant-oma, plant-mama of plant-vader in de schooltuin? Kijk op de website of stuur een mail.

Bijlage / Document Size
DEF_NH_Plant-opa's van het Groene Hart_.pdf 331.33 kB