De Week van Ons Eten

Jong Leren Eten zet zich gedurende het hele jaar in om zoveel mogelijk kinderen en jongeren structureel in aanraking laten komen met voedseleducatie, zodat zij leren om gezonde en duurzame keuzes te maken. Dit doen we door te werken aan praktijkervaringen rondom voedsel voor kinderen en jongeren, een structureel netwerk te bouwen rondom voedseleducatie, het verbinden van activiteiten gericht op voedseleducatie, het verankeren van voedseleducatie gericht op gezonde en duurzame voeding en het inzetten van educatie als instrument.

Achtergrond

De Week van Ons Eten is een initiatief van de Stichting Dutch Agri Food Week en wordt jaarlijks georganiseerd in de tweede week van oktober. De week is bedoeld om Nederland een beetje bewuster te maken van de waarde van ons eten. Bij de waarde van ons eten gaat het over de herkomst van ons voedsel, onze gezondheid en verbinding met elkaar (met aandacht voor boer/tuinder/visser en burger). Verder staat de week ook in het teken van de vele mogelijkheden die voedseleducatie biedt. Voedseleducatie helpt jongeren niet alleen te leren waar hun eten vandaan komt en wat je allemaal met eten kunt doen, maar laat hen dit ook daadwerkelijk ervaren. Het draagt bij aan bewustwording wat gezond en duurzaam voedsel is. 

In deze week willen we de nieuwe generatie en het onderwijs nog een beetje extra inspireren, motiveren en ondersteunen. Samen met onze partners laten we zien hoe voedseleducatie op een laagdrempelige en aantrekkelijke manier kan worden geïntegreerd in het schoolprogramma.

Activiteiten

Vanuit Jong Leren Eten worden er in de Nederlandse provincies allerlei leuke en inspirerende activiteiten (2025) georganiseerd.

Het burgemeestersontbijt