Als hulpboer(in) aan de slag tussen de geiten, varkens en kippen

Leerlingen van de Vrije School uit Leidsche Rijn doen mee aan het programma van de Boerderijschool. Twintig weken achter elkaar krijgen ze daarom geen les in het leslokaal, maar op een biologische geitenboerderij. Zowel de leerlingen als leerkrachten zijn enthousiast.

Het verzorgen van de lammetjes, uitmesten van de stallen, moestuinieren en helpen in de kaasmakerij. Het is slechts een greep uit de vele activiteiten die de leerlingen van groep 5 en 6 van de Vrije School Utrecht, locatie Leidsche Rijn mogen ondernemen op biologische geitenboerderij De Geertje’s Hoeve in Haarzuilen. Maar liefst 20 weken lang wordt het klaslokaal verruilt voor de boerderij op de vrijdagen.

Koppeling boerderij-ervaringen aan leren in de klas

Vanuit Stichting Boerderijschool is Evelyne Scheurs projectleider. Zij is medeverantwoordelijk voor de invulling van het lesprogramma op een boerderijschool. “Interessant aan ons programma is dat de leerlingen zien hoe het er in de praktijk aan toe gaat. In dit geval is de biologische geitenhouderij een multifunctioneel bedrijf. Er is namelijk ook een kaasmakerij, winkel en recreatiebedrijf. Zodoende krijgen de leerlingen praktische kennis over waar hun voedsel vandaan komt, wat er in de naaste omgeving van hun woonplaats gebeurt en aan voedsel wordt geproduceerd. De ervaringen op de boerderij worden verbonden met het leren in de klas. Kinderen kijken op de boerderij en in de klas terug op hun leerervaringen. In dit terugblikken wordt met de kinderen het leren geoogst!”

Rijke en krachtige leerplek voor opgroeiende kinderen

Ook ouderbetrokkenheid maakt deel uit van de Boerderijschool. “Ouders helpen mee als vrijwilliger en worden uitgenodigd voor een presentatie en rondleiding door hun kinderen. De inzet is een structurele, duurzame samenwerking tussen de basisschool en boerderij de Geertje’s Hoeve. De boerderijschool biedt een integrale aanpak voor thema’s als natuur en voedsel, motorische ontwikkeling en beweging en sociale en mentale ontwikkeling. Daarnaast komen verschillende schoolvakken komen aan bod zoals wereldoriëntatie, rekenen, natuur & techniek, economie en bewegingsonderwijs. Ook voor de persoonlijke ontwikkeling van de kinderen is het programma leerzaam. Er wordt een beroep gedaan op hun zorgzaamheid, doorzettingsvermogen, moed en handigheid. Dit maakt de boerderij tot een bijzonder rijke en krachtige leerplek voor opgroeiende kinderen”, aldus Evelyne.

Ondeugende geiten en zingend aan het werk

Leerkracht Margot Schermer ging met haar klas naar de boerderij toe. “We zijn dit project gestart om de kinderen mee te geven wat het werken op de boerderij inhoudt. Omdat we ongeveer 20 keer gaan, hebben de kinderen in levende lijve ervaren hoe zwaar het uitmesten is en hoe ondeugend de geiten zijn. Op de boerderij wordt er ook kaas gemaakt en het keren van de kazen vonden de kinderen erg leuk om te doen!”

“Alle kinderen gaan ontspannen en met blosjes op de wangen het weekend in.”

“Bij de eerste evaluatie van de boerderijbezoeken bleek dat sinds we met het Boerderijschool programma zijn gestart, er geen enkel kind meer op vrijdag ziek thuis is gebleven. Sommige kinderen hebben voorkeur voor bepaalde werkzaamheden, maar al het werk moet worden gedaan, dus ieder groepje werkt wisselend aan alle grote klussen. Het hoogtepunt was het meemaken van de geboorte van twee geitenlammeren. Dat maakte veel indruk! Bij het werken op het land, wieden, planten en water geven, werd er regelmatig spontaan gezongen door de kinderen. Betere feedback kun je niet krijgen lijkt me”, besluit Margot.

Meer informatie?

Wil je meer weten over Boerderijschool of zelf Boerderijschool worden? Kijk dan op www.boerderijschool.nl voor meer informatie. Het is ook mogelijk om de ‘Lekker naar Buiten’ subsidie van Jong Leren Eten hiervoor te gebruiken. Bekijk hier de  menukaart voor meer informatie.