Amsterdams Cygnus Gymnasium laat leerlingen tuinieren via Moestuin To Go project

Leerlingen van het Cygnus Gymnasium die willen oefenen met moestuinieren of een afwisseling zoeken naast hun online schoolbestaan, zijn welkom in de moestuin. Docent Gert Bos is de drijvende kracht hierachter. Met de coronamaatregelen gaf hij de moestuin een ‘to go’ vorm, zodat leerlingen alsnog voor of na de digitale lessen in de tuin kunnen werken.

Het moestuinavontuur startte voor Gert Bos, docent Klassieke Talen, in 2014. Hij wilde een moestuin beginnen met planten die met de Klassieke Oudheid te maken hadden. Dat idee werd werkelijkheid! Hij kreeg de binnentuin van een wooncomplex van woningcorporatie Stadsgenoot in bruikleen, op 150 meter afstand van de school. Gert mocht er moestuinbakken neerzetten, met als tegenprestatie dat hij het gras zou maaien.

Cygnus Moestuin

Het project liep een paar jaar, maar Gert concludeerde dat het te veel voorkennis van de leerlingen vergde om mee te doen. Gert: ’ In 2019 besloot ik het anders aan te pakken. Het is namelijk veel belangrijker dat leerlingen gaan tuinieren en dat hoeft niet per se gekoppeld te zijn aan planten met een link naar de Klassieke Oudheid. De tien moestuinbakken werden omgedoopt tot de Cygnus Moestuin.”

Docent Gert Bos: "Veel leerlingen die meedoen met het Moestuin To Go project vertellen mij dat ze de schooltuintjes op de basisschool zo leuk vonden. Dit project zorgt ervoor dat ze die passie weer kunnen oppakken.”

Herinnering aan de schooltuinen van de basisschool

Door de coronamaatregelen liep alles anders dan gepland. Gert besloot het concept van de moestuin nog eens aan te passen. Hij stak het in een ‘to go’ jasje. Gert: “ Dit jaar is de moestuin niet gekoppeld aan schoolvakken. Het is bedoeld voor iedereen die wilt starten met tuinieren. Leerlingen kunnen zich bij mij inschrijven en vervolgens zelfstandig gaan moestuinieren. Sommigen hebben een sterke overtuiging dat ze het milieu willen verbeteren en daar sluit dit tuinieren mooi op aan. En veel leerlingen die meedoen vertellen mij dat ze de schooltuintjes op de basisschool zo leuk vonden. Dit project zorgt ervoor dat ze die passie weer kunnen oppakken.”

Sociale component

De moestuinbakken zorgen ook voor een sociale component in het leven van de leerlingen. Door het vele online lessen volgen, missen ze hun klasgenootjes, maar de tuin zorgt ervoor dat dit toch weer een beetje terug komt. Gert: “Dit jaar hebben we een tuincoach van Cityplot en willen we het sociale aspect nog meer gaan versterken. Wat ik daarnaast erg mooi vind is dat de leerlingen die meedoen serieus zijn en echt van aanpakken houden. Ik ben trots op ze!”

Groen leren denken

Voor in de toekomst wilt Gert nog zien of het project meer aan school gekoppeld kan worden. Een kas op het schoolplein lijkt hem erg leuk. Om het project onder de aandacht te brengen zet hij foto’s op de website van de school, hangt hij posters op in de school, worden leerlingen per mail op de hoogte gebracht en schrijft hij ieder jaar een verslag in het ouderblad. Gert: “Leerlingen weten soms via hun ouders dat dit initiatief bestaat, hoe mooi is dat! UIteindelijk hoop ik dat zoveel mogelijk leerlingen groen leren denken door middel van een schoolmoestuin.”

Meer weten over dit project? Lees hier verder: Moestuin To Go (cygnusgymnasium.nl)