Boer Henk laat kinderen kennismaken met het verrassende boerderijleven

Boer Henk is een de enthousiaste en gedreven Brabantse Klasseboeren. Op zijn boerderij in de Peel teelt hij ongeveer 100 verschillende soorten bijzondere groenten in een moestuin van 15.000 m2. De groenten worden geteeld op een zo natuurlijk mogelijke manier, waarbij zo goed mogelijk voor de plant en zijn omgeving wordt gezorgd. De groenten worden voornamelijk vers verkocht aan restaurants in de regio. Groenten die over zijn worden op de ouderwetse manier geconserveerd om verspilling te voorkomen. 

 

Kalfjes aaien en bieten uit de grond trekken
Henk is erg enthousiast over de schoolklassen die zijn boerderij bezoeken. “De kinderen maken kennis met het leven en het groeien van planten en dieren en wat dat betekent voor hun eigen eten en gezondheid. Het mooie en leerzame van de boerderij is dat je hier kunt ruiken, voelen, zien, horen én proeven waar ons heerlijke voedsel vandaan komt. In de klas kun je geen kalfje aaien, een rode biet uit de grond trekken of de plattelandse buitenlucht opsnuiven. Dat kan wel op de boerderij. Het mooie hier is dat mijn groenten vers van het land komen en ook direct gegeten kunnen worden. Het maakt niet uit of het een koolrabi, wortel of blad boerenkool is”.

“Boer Henk, plassen planten ook?”
Wat boer Henk bijzonder vindt aan de kinderen die op bezoek komen is dat ze veel interesse hebben in wat er op de boerderij gebeurt en dat ze mooie onbevangen vragen stellen. Henk: “Ooit vertelde ik eens aan de kinderen dat een plant ook een levend wezen is, net zoals een mens en een dier. Een kind vroeg vervolgens: Boer Henk, plassen planten ook? Dat zijn mooie vragen die toch wel bij blijven!”

Boerderijles past binnen veel schoolvakken
De Klasseboer heeft vooraf aan het bezoek altijd contact met de docent, zodat de les aansluit op de leerdoelen die voor die groep van belang zijn. Op de boerderij is van alles te beleven. Of het nu over natuur, techniek, gezondheid, voeding, milieu of klimaat gaat. Het is hier allemaal in de praktijk te beleven. De boerderijlessen zijn dus goed in te passen binnen allerlei verschillende soorten vakken.

Voor ieder kind een boerderijles
Boer Henk gunt iedere basisschoolleerling een boerderijles. Zodat ieder kind leert en weet waar ons eten vandaan komt, hoe de pure smaken proeven en hoe je het kunt klaarmaken. Henk: “Hoe mooi zou het zijn als deze boerderijles(sen) structureel in het onderwijsprogramma worden opgenomen. Hiermee ontlast je de docent, want de boer geeft de les én de kinderen kunnen bepaalde leerdoelen veel makkelijker opnemen op de boerderij dan in het klaslokaal”. 

Meer weten?
Wil je meer weten over het werk van de Klasseboer en hoe je dit in je les kunt inpassen? Kijk dan eens op de website van de Klasseboeren: https://www.klasseboeren.nl/.  Ook kun je met je vragen terecht bij een van onze makelaars: Wim Ruis of Judith Piek.

Bijlage / Document Size
JLE_Praktijkverhaal_Noord-Brabant_Boer Henk_def..pdf 209.09 kB