Het Bonhoeffer College Enschede

Het Bonhoeffer College in Enschede serveert niet alleen gezonde happen in de schoolkantine, maar betrekt leerlingen hier actief bij en integreert gezond eten in de lessen.

Achtergrond

Het Bonhoeffer College is een interconfessionele scholengemeenschap voor alle vormen van voortgezet onderwijs: vmbo, mavo, havo, vwo en praktijkonderwijs. Vorming van een eigen identiteit, zorg voor elkaar en visie op het leven zijn belangrijke onderwerpen. Daarin past ook aandacht voor gezond eten.

Leerlingenbroodje van de week

In 2015 verdiende de locatie aan de Geessinkweg de Schoolkantine Schaal van het Voedingscentrum, omdat het aanbod in de kantine voor 84% uit de schijf van vijf bestaat. Leerlingen kunnen er fruit, gezonde broodjes en yoghurt met muesli kopen. Ze worden ook actief betrokken bij de gezonde kantine doordat ze zelf recepten bedenken voor het broodje van de week. Ook op andere manieren krijgt gezond eten aandacht. Bij het vak gym laten docenten leerlingen ervaren hoeveel inspanning nodig is om de calorieën van bijvoorbeeld een broodje hamburger te verbranden. En bij economie krijgen ze inzicht in de kosten van een gezond en een ongezond broodje. In het schooljaar 2015/2016 is ook gestart met kooklessen voor vmbo-leerlingen.