Kinderopvang Meander

Kinderopvang Meander is een groene, duurzame en gezonde kinderopvang, met drie locaties in Veendam. Ze bieden opvang aan ongeveer 300 kinderen in de leeftijd van 0 tot 13. Op de kinderopvang hebben ze natuur en natuurbeleving hoog in het vaandel. De kinderen spelen tenminste 90 minuten van de dag buiten. Locatiemanager Annemarie Schut verteld: “Buitenspelen is hier de gewoonte. Kinderen die na schooltijd bij ons komen doen al niet meer hun jas uit, maar gaan zelf direct naar buiten om te spelen”.

Annemarie Schut is naast locatiemanager ook groen metselaar: “Als groen metselaar help je bij het vergroenen van de kinderopvang. Wanneer de opvang aan een aantal kenmerken voldoet, ontvang je het kwaliteitsmerk Groene Kinderopvang.” Kinderopvang Meander draagt dit kwaliteitskenmerk. Dit uit zich in veel buitenactiviteiten en groene opvanglocaties met veel buitenruimte.

Spelenderwijs leren omgaan met de natuur

“Alle kinderen spelen minimaal 90 minuten bij ons buiten’ verteld Annemarie Schut. “Dit hoeft niet 90 minuten achterelkaar, maar kan ook worden verdeeld over de tijd dat ze bij ons zijn. Zeker één eet- of drinkmoment houden wij met de kinderen buiten”.

Er is veel ruimte buiten om voor de kinderen te spelen. Op één van de locaties houden zo ook kippen en konijnen. De kippen scharrelen vrij rond. De kinderen helpen bij de verzorging van de dieren. “De kinderen leren zo hoe ze dieren moeten verzorgen en wat hierbij allemaal komt kijken”, verteld Annemarie Schut. “Ze helpen bij het voeren en bij het schoonhouden van het verblijf, en natuurlijk geven ze de kippen en konijnen veel aandacht”.

Daarnaast onderhouden de kinderen samen met de medewerkers een moestuin. “Met z’n allen gaan we de moestuin in om te zaaien, onderhouden en te oogsten. De kinderen zien het hele proces van hoe het de grond in gaat, naar hoe het groeit en naar hoe het eruit komt te zien.”  Met de oogst worden maaltijden gemaakt met de kinderen. “Wat je bij de kinderen terugziet is dat de moestuin echt stimuleert om meer groente te eten, omdat ze het zelf hebben gemaakt. Soms kennen ze de producten in de moestuin niet, zoals rabarber. Toen we die hebben geoogst en klaargemaakt werd het ineens erg goed gegeten!”.

Buiten slapen

Kinderopvang Meander biedt faciliteiten om de jongste kinderen buiten de laten slapen in zogenoemde Lutje Potjes. Jonge kinderen kunnen hier zowel in de zomer als in de winter slapen, tot -7 graden. “Buitenslapen is heel gezond voor kinderen. Het verminderd de kans op griep en is erg goed voor de ontwikkelingen van de luchtwegen” verteld Schut. “We merken ook echt dat kinderen langer slapen in het buitenhuisje”. Ouders bepalen zelf of hun kinderen in het Lutje Potje slapen of niet.

“De ouders die wij aantrekken op onze kinderopvang kiezen bewust voor onze groene aanpak, we hebben dus een ander soort ouder dan normale kinderopvangen”.

Ravotten in de modder

Modderdag is een jaarlijks terugkerend event bij Kinderopvang Meander. Afgelopen jaar deden landelijk 160.000 kinderen hieraan mee. “Tijdens Modderdag ontdekken kinderen wat modder is, hoe je ermee kunt spelen en wat de verbinding met de aarde voor hen betekent. Vies worden mag! We gaan één keer per jaar flink de modder in met de kinderen. De kinderen vinden dit echt fantastisch.”

Stapsgewijs over op gezonde voeding

Naast het vergroenen van de kinderopvang, is Annemarie Schut ook bezig met het gezonder maken van de maaltijden op de opvang. Dit heeft nogal wat voeten in de aarde, verteld ze. “De nieuwe, jonge ouders zijn veel met gezonde voeding bezig en stimuleren zelf dat hun kinderen thee en water drinken. De ouders van de wat oudere kinderen zijn dit minder, zij willen graag ranja en koekjes op de eetlijst. Toen we vorig jaar de Yogi-drink van de eetlijst hebben gehaald, leidde dit tot veel protesten. We hebben de ouders uitgelegd wat het belang is van gezonde voeding en een alternatief voorgelegd: melk, thee of water. Wij proberen daarbij de adviezen van de Schijf van Vijf en het Voedingscentrum te volgen. Kinderen zitten nooit 7 dagen bij ons in de week, dus als kinderen echt yogi willen dan kunnen ze dat bij hun ouders wel krijgen.”

De aanpak om product voor product over te gaan op een gezonder alternatief lijkt te werken. “We merken echt dat we stapsgewijs moeten overgaan op gezonde voeding. Je kunt niet ineens alles omgooien. Je moet ouders en kinderen overal in meenemen en ook een goede vervanging aanbieden voor het product dat wordt geschrapt. Als de kinderen niet meer klagen, dan klagen de ouders ook niet.”

Meer informatie over kinderopvang Meander