Succesvolle Keukentafelontmoeting Harlingen en omgeving

Donderdag, 29 maart 2018

Op dinsdag 27 maart schoven we met een mooi aantal mensen aan in de keuken van boerin Tineke. Onder het genot van een kopje thee of koffie en gezonde lekkernijen stond de ontmoeting centraal.

Joline (GGD) en Agnes (IVN) beiden makelaar van het programma Jong Leren Eten voor de provincie Friesland initieerden deze bijeenkomst om in de Regio te kijken wat er speelt op het gebied van voedseleducatie en hoe we meer kunnen verbinden en samenwerken.

We stelden ons aan elkaar voor door ook met elkaar te delen van wie je had leren koken. Hierin warenveel verschillen: van wel of niet mogen helpen in de keuken bij moeder, tot vroeger groot gebracht met pakjes koken en nu vooral puur, door werk geïnspireerd zijn om gezonder te gaan eten en vooral water te gaan drinken, door kookles op de basisschool geïnspireerd om de koksopleiding te gaan doen tot aan de zee te zijn opgegroeid en altijd moeten koken aan boord of na alle jaren nog steeds geen denderende kok te zijn.

Na deze eerste kennismaking gingen we in kleine groepjes uit een. Op een grote flap-over was een Soeppan getekend, alle groepjes schreven hierin de ingrediënten die zijn nodig achten om een goede soep te kunnen bereiden in deze Regio. Na een tijdje hebben alle groepjes een kansrijk ingrediënt verder uitgediept.

Een aantal ingrediënten uit de verschillende pannen: Kleuterreceptenboek, Kook Battle in Harlingen, Traktatieboom, Droogvaltochten op het wad, Maandrestaurant, Opa vertelt, Vismarkt Harlingen, Vloggen door kinderen over ervaringen moestuinieren en koken, Gastsprekers uit de sector op scholen, Basisonderwijs kookles op Maritieme Academie, Ouders ook betrekken, Moestuintjes op locatie elders ipv bij school, Een app ontwikkelen voor leerkrachten.

De rol van de Jong Leren Eten makelaars is vooral een aanjaag- en impulsrol. De Regio zelf moet het doen. Wanneer er soepen zijn die zeker opgediend moeten worden, klop dan gerust aan, dan zorgen er voor dat de juiste randvoorwaarden ook in orde komen en we de soep lekker heet kunnen opdienen en de pan tot aan de bodem leeg wordt gegeten!

Wij vonden het erg vruchtbaar om te zien dat er al afspraken werden gemaakt voor vervolggesprekken en worden daarvan graag op de hoogte gehouden. Wij zullen voor het najaar weer een initiatief nemen voor een gezamenlijke bijeenkomst. Deze zal zoals afgesproken op de Maritieme Academie plaatsvinden!

Provincie