CBS de Lichtboei in Groningse Oostwold organiseerde Food Festival voor haar leerlingen

Op bezoek bij een educatieboerderij, gastles rond een gezonde lunch, een bezoek aan de markt: de leerlingen van Christelijke Basisschool de Lichtboei in het Groningse Oostwold maakten op allerlei manieren kennis met gezond eten. Als afsluiting van deze thematische weken, werd er een Food Festival georganiseerd. Enkele ouders hielpen de leerkrachten met de organisatie hiervan. Wat werd er allemaal gedaan en hoe verliep dit achter de schermen?

Lianne van Rulo-Vermue was één van de ouders die betrokken was bij de organisatie van het Food Festival. Samen met nog 2 ouders maakte zij een draaiboek voor het Food Festival en regelden zij allerlei praktische dingen voor uitvoer van het festival. Daarnaast is Lianne ook educatieboerin. De groepen 1 tot en met 5 brachten een bezoek aan haar akkerbouwbedrijf. 

Helpende handjes vanuit ouders

Lianne: “Als educatieboerin vind ik het erg belangrijk dat kinderen weten wat de weg is van hun eten voordat het op hun bordje ligt. En als je dat eenmaal weet, dan hoop ik dat voedselverspilling afneemt. Toen ik hoorde dat de basisschool van mijn kinderen de Lekker naar Buiten!-bijdrage had aangevraagd, maar leerkrachten in tijdsnood zaten wat betreft de besteding ervan, toen gaf ik aan dat ik graag wilde helpen.”

Workshop gezonde lunch

Vanuit de Lekker naar Buiten!-bijdrage werd allereerst een gastdocent betaald die de leerlingen van groep 6,  7 en 8 leerde hoe je een gezonde lunch klaar maakt. Deze lunch bestond uit wraps met kikkererwten en sla. Ook bananenpannekoekjes, knabbel groente en fruitwater behoorden tot deze gezonde lunch. Deze kennis moest natuurlijk worden toegepast en zo kwam de school op het idee voor een Food Festival. Alles wat de kinderen leerden op school, mochten ze klaarmaken voor het Food Festival en daar verkopen aan familie en vrienden. 

Bezoek aan educatieboerderij: brood bakken

Lianne: “Samen met twee andere ouders is er plan opgesteld voor dit Food Festival. Dat hebben we besproken met de leerkrachten en toen zijn we begonnen met de organisatie. De leerlingen van groep 1 t/m 5 kwamen bij mij langs voor een gastles over akkerbouw. Tijdens dit bezoek kregen ze een rondleiding waarbij ze leerden hoe brood tot stand komt. Ze mochten tarwekorrels en ui proeven en uiteindelijk zelf het brood afbakken en proeven. Dat brood vonden ze allemaal zo lekker, dat dit later ook op school werd gemaakt en verkocht werd tijdens het Food Festival.”

Groep 3 van CBS de Lichtboei bezocht daarnaast nog de plaatselijke weekmarkt. De leerlingen deden hier een gezonde bingo, waarbij ze de gezonde producten die op de bingokaart stonden afgebeeld, moesten zoeken op de markt. 

Food Festival: kraampjes met zelfgemaakte gezonde producten

Alles wat de leerlingen leerden op school rond gezonde voeding, mochten ze toepassen tijdens het Food Festival. Elke klas had hier een eigen kraampje met zelfgemaakte producten. Lianne: “Voorafgaand aan het festival hebben we de boodschappen gehaald en samen met de leerkrachten alles klaargezet. Op school is een kleine keuken, dus daar konden we het eten klaar maken. De kleuters deelden in hun kraam appelplaatkoek uit, groep 4 had een banensmoothie, groep 6 wraps met zelfgemaakte hummus en groep 7 fruitwater en bananenbrood. De recepten werden na afloop gedeeld met de ouders. De bezoekers waren erg positief over dit festival, de kinderen zelfs nog meer. Ik zou iedere school een evenement zoals dit aanraden, maar het niet ieder jaar doen. Het kost qua organisatie veel tijd en als je het bijvoorbeeld om het jaar organiseert, dan wordt het extra speciaal.”

Praktisch

Met de Lekker naar Buiten!-bijdrage werd de gastdocent voor groep 7 en 8 betaald, die uitleg gaf over een gezonde lunch. De boerderijbezoeken van groep 1 en 2 werden ook uit de bijdrage bekostigd, net als de schorten die alle kinderen droegen tijdens het Food Festival. Voor de overige kosten had de school een sponsor. 

Food Festival met ouders, kinderen en kraampjes met eten.

Ga zelf aan de slag!

Wil je als school ook een Food Festival organiseren? Bekijk dan het draaiboek, het receptenboekje en de flyer die werden gemaakt op CBS de Lichtboei ter inspiratie.