Creatief met voedselresten: studenten Aeres MBO bedenken aardappelbrood voor bij de tapas

Een smaakvol aardappelbrood wat goed op een tapastafel past. Dat was het idee dat kwam uit de opdracht waarmee 6 studenten van Aeres MBO aan de slag gingen. Het brood kreeg de tweede prijs bij de landelijke MBO Challenge 2019. Wat vonden de leerlingen van deze uitdaging?

De 21-jarige Roan Verhoef studeert Food and Lifestyle op het Aeres MBO in Almere. Samen met 5 medeleerlingen zocht hij naar een oplossing voor een voedselvraagstuk bij aardappelverwerkingsfabriek Schaap Holland in Biddingshuizen.

Roan: “In aardappelschillen zitten veel voedingsstoffen, maar toch worden deze schillen bijna altijd weg gegooid. Met het harde stuk net onder aardappelschil zijn we aan de slag gegaan, omdat dat dat normaal gesproken ook in de vuilnisbak beland. Er waren veel ideeën in ons groepje en die zij we gaan uitschrijven en vervolgens gaan uittesten in de praktijk. We kwamen erachter dat ‘aardappelrijst’ bijvoorbeeld niet werkte, maar aardappelbrood wel kon worden gemaakt met ons recept. We hebben in Almere mensen op straat laten proeven en niemand had door dat aardappel het hoofdingrediënt was. Mensen waren er erg tevreden over! De smaak komt overeen met een pitabroodje en je kunt het aanpassen met bourgondische kruiden.”

Roan: "Mensen op straat hadden niet door dat het brood van aardappels was gemaakt. Ze vonden het erg lekker!"

Met het aardappelbrood idee schreven de studenten zich vervolgens in bij de landelijke MBO Challenge voedselverspilling. Uit de 50 teams die zich inschreven, eindigden ze op de tweede plaats. Eibertje van Halteren is de docent die de jongeren begeleidt: ‘Het meedoen aan een landelijke challenge zorgde voor een extra uitdaging voor de studenten. Bij onze opleiding willen we dat het onderwijs betekenisvol is en daarom zoeken we bedrijven in Almere en omgeving die een vraagstuk hebben rond voedsel. Het is vervolgens erg leuk dat leerlingen met het uitgewerkte idee kunnen meedoen aan een landelijke wedstrijd zoals deze!’

Voor Roan was het een leerrijke opdracht. “Een van de inzichten die ik heb opgedaan is dat je een recept altijd nog kunt aanpassen, als blijkt dat het in de praktijk niet helemaal werkt. Daarnaast is het belangrijk om eerst te brainstormen met de mensen waarmee je samenwerkt. Zo kwamen er veel goede ideeën naar boven in mijn groepje en daaruit hebben we de beste gepakt en zijn we vervolgens gaan experimenteren wat heeft geresulteerd in het aardappelbrood.

Bekijk de video die de studenten maakten:

De MBO Challenge Voedselverspilling wordt mogelijk gemaakt door Groen Kennisnet, Jong Leren Eten, Leren voor morgen, Katapult, DOON, Stichting Samen tegen Voedselverspilling, Provincie Noord-Holland, Clusius College, NH food, Topsector Agri & Food, de Verspillingsfabriek en Rabobank.