De Krieltjes

De Krieltjes is een groene, kleinschalige kinderopvang op een boerderij in Dronten, met veel ruimte om te spelen in de natuur en mee te helpen in de moestuin. Er is ook een buitenschoolse opvang. Op het akkerbouwbedrijf worden ook aardappels, uien, suikerbieten en tarwe verbouwd.

Achtergrond

Er wordt gewerkt vanuit de overtuiging dat de natuur kinderen optimale ontwikkelingskansen geeft. De natuurlijke speel-, leer- en leefomgeving prikkelt onder meer hun nieuwsgierigheid en creativiteit. Op de boerderij en in de moestuin ontdekken kinderen van alles over de herkomst van voedsel.  

Buiten spelen en tuinieren

De kinderen spelen op de Krieltjes veel buiten in hun overall, ze helpen de dieren verzorgen en helpen in de moestuin. Zo ervaren en zien ze van jongs af aan waar hun eten vandaan komt. Het eten en drinken zijn biologisch en worden deels gemaakt van de producten uit de eigen moestuin of de boerderij. De kinderen gaan bijvoorbeeld mee eieren ‘zoeken’, leggen deze samen met de begeleider in de koelkast en zien later hoe ‘hun’ ei wordt gekookt of gebakken. Dan willen ze ook graag weten hoe hun ei smaakt. Als ze het niet lekker vinden, hoeven ze het niet op te eten. Want in de opvoeding staat kindvolgend handelen centraal, zodat het kind zich in zijn eigen tempo en op zijn manier kan ontwikkelen.