Evenement Kok in de Klas 2022: “Wonderbaarlijk hoeveel verschillende wraps eruit hetzelfde recept kwamen!"

Ieder jaar vindt het evenement Kok in de Klas plaats, onderdeel van het programma Smaaklessen. Leerlingen van groep 6, 7 en 8 gaan bij dit evenement koken onder begeleiding van een kok. In het hele land bezoeken koks scholen om leerlingen meer te leren over smaak, koken én het koksvak. TV kok Sandra Ysbrandy gaf in 2022 het startsein en liet alle deelnemende mini-koks een heerlijke regenboogwrap meemaken. Wat waren de ervaringen van deelnemende scholen én de koks?

Meer dan 1600 leerlingen deden mee aan de Kok in de Klas editie van 2022. Op het menu stond een volkorenwrap met groenten, kruiden, fruit en een yoghurtdressing bedacht door TV kok Sandra Ysbrandy. De benodigde groenten voor deze zogenaamde ‘regenboogwrap’ worden in Nederland geteeld en geoogst in het voorjaar, wat het een lokaal en duurzaam gerecht maakt.

Ervaringen leerkracht Yerma

Leerkracht Yerma Loonen geeft les aan groep 6 van de Driemaster in Voorburg. Ze was erg enthousiast over Kok in de Klas! Yerma: “Het was een mooie praktische les. Wonderbaarlijk hoeveel verschillende wraps er uit hetzelfde recept kunnen komen! Sommige kinderen waren de ingrediënten zo'n beetje aan het pureren, anderen sneden de groenten behoorlijk grof. Ook de dressing verschilde enorm. De kinderen konden allemaal tegelijk aan de slag en er werd duidelijk aangegeven hoe ze het beste te werk konden gaan, terwijl er toch ruimte genoeg was voor eigen inbreng en initiatief. De meeste kinderen hebben daarna gesmuld van hun eigen gemaakte wrap. Kortom: het was een geslaagde les!”

Bij de uitvoering van Kok in de Klas werd Yerma geholpen door JOGG-regisseur Miriam Blom. Miram hielp haar bij het vinden van o.a. koks/cateraars.

Ervaring kok Marco

Marco van Stappershoef was de kok die de kookles verzorgde voor de leerlingen van Yerma. Wat vond hij ervan om kookles te geven aan zo’n jong publiek? Marco: “Het is enorm inspirerend om te zien hoe de kinderen aan de slag gaan met gezonde voeding. Ze zijn super enthousiast als ze ervaren dat gezond ook lekker kan zijn! Met hele simpele gerechten, zoals de regenboogwrap, kunnen de kinderen zelf alles doen. Ik hoef ze alleen nog wat tips te geven. “

Kok Marco van Stappershoef: “Kinderen zijn super enthousiast als ze ervaren dat gezond ook lekker kan zijn! Met hele simpele gerechten, zoals de regenboogwrap, kunnen ze alles zelf doen!”

Ervaring leerkracht Linda

Op VSO het Viertaal College in Amsterdam, deden de eerstejaars vo-leerlingen van leerkracht Linda Greuter mee aan Kok in de Klas. Linda: “Wij hebben deelname aan dit evenement ontzettend positief ervaren. Willem was een fijne kok en heeft de leerlingen vol enthousiasme begeleid. De organisatie rondom dit project staat als een huis. Goede informatie vooraf en duidelijke gegevens over de persoon die bij ons langs komt. Zeker voor herhaling vatbaar!”

 

Ervaring kok Jeroen

Jeroen van Egmond was ook één van de koks die meehielp tijdens de live editie van Kok in de Klas. Hij begeleidde leerlingen van zowel groep 6, 7 als 8. Voordat zijn kookworkshop startte, verzamelde hij de leerlingen van alle groepen in de aula. Daar vertelde hij o.a. meer over voedselverspilling, welke schoolvakken een link hebben met koken en hoe je veilig kookt.

Na de centrale uitleg gingen de leerlingen terug naar hun eigen lokaal, waar een leraar en hulpouder de boodschappen over de groepjes verdeelde. Jeroen ging vervolgens langs de groepen om waar nodig uitleg te geven, de leerlingen van tips te voorzien en samen te proeven.

Jeroen: "Het mooiste aan deze dag was dat de leerlingen bijna automatisch rollen op zich namen tijdens het koken. Je zag bijvoorbeeld de duidelijke leider, die iedereen aan het werk hield en de volger die graag alles uitvoerde wat er verteld werd. Wat mij verder opviel was dat de er meer geproefd werd door de kinderen uit een andere cultuur dan de Nederlandse. Het was mooi om te zien hoe iedereen omging met elkaar, de veiligheidsregels werden goed opgevolgd en de leerlingen hadden het naar hun zin!"

 

Lesmaterialen Kok in de klas: live en online

Koks en leerkrachten kunnen ter voorbereiding aan de kookles, gebruik maken van het materiaal dat gratis beschikbaar is via www.voedseleducatie.nl. Wanneer leerkrachten op een later moment zelf aan de slag willen dan kunnen zij gebruik maken van de onlineversie van Kok in de Klas. Kijk voor meer informatie op www.kokindeklas.nl.

Hulp nodig bij Kok in de Klas?

Kun je als school/leerkracht hulp gebruiken bij Kok in de Klas? Neem dan contact op met de Jong Leren Eten makelaars in jouw provincie en/of de JOGG-regisseur in jouw gemeente. Zowel de JLE-makelaar als JOGG-regisseur werken samen met de adviseurs van Gezonde School, zodat kan worden gekeken welk lespakket geschikt is voor de desbetreffende school. De JOGG-regisseur heeft vaak ook een interessant netwerk van lokale aanbieders, die de school kunnen helpen met het uitvoeren van activiteiten rond voedseleducatie.

Copyright foto's : Kokende meisjes (Henk van Giessen), koks in de klas (Miriam Blom).

Kok in de klas is onderdeel van het lesprogramma Smaaklessen. Bekijk de video waarin Sandra Ysbrandy de regenboogwrap maakt hieronder: