Ga aan de slag met (duurzame) voedingslessen in de maand oktober!

De maand oktober staat in het teken van (duurzaam) voedsel! Van 8 t/m 15 oktober 2022 vindt de jaarlijkse Dutch Food Week plaats. Daarnaast vallen de Dag van Duurzaamheid en Wereldvoedseldag in deze maand. De ideale gelegenheid om hier een les(sen) aan te wijden of een bezoek te plannen bij een educatieboerderij. Je kunt dit ook goed koppelen aan de SDG's als je een Eco-schoolt bent. Heb je een Gezonde School Vignet Voeding of  een Gezonde School Kantine? Besteed dan (extra) aandacht aan eten van Nederlandse bodem. 

Save the dates!

Kant-en-klare voedingslessen

Hieronder staan enkele suggesties voor gratis lesmaterialen die je als leerkracht kunt gebruiken om aan de slag te gaan met voeding. Alle materialen sluiten aan op de leerlijn van de SLO voor het desbetreffende onderwijsniveau. Mocht je aan de slag willen met andere (betaalde) lesmaterialen? Neem dan contact op met de Jong Leren Eten makelaar in jouw provincie om de mogelijkheden te bekijken. 

Wil je op bezoek bij een educatieboer(in)? Bekijk dan hier welke boerderijen bij jouw school in de buurt te bezoeken zijn. 

Kinderopvang en kleuters

Het lespakket ‘Jong Lekker Fit' bestaat uit 2 vrij te downloaden series activiteiten- en woordkaarten voor peuters en kleuters over gezonde voeding. Daarnaast zijn er 5 filmpjes voor ouders om hen te inspireren hun kind al jong aan gezonde voeding te laten wennen.

Basisschool

  • Kookles met Kok in de Klas: voor groep 6 t/m 8. Wil je aan de slag met koken met groenten en fruit uit Nederland? Ga dan aan de slag met de kookles die is samengesteld door TV kok Sandra Ysbrandy. Het gerecht? Een heerlijke regenboogwrap! Deze Kok in de Klas kookles is onderdeel van het programma Smaaklessen. De docentenhandleiding vind je in het Chef! portaal.
  • Schooltuinieren - Lesmateriaal bij film de Schooltuin: voor de groepen 4, 5 en 6. De thema’s van de lessen zijn zaaien, de bodem, groei, dieren in de moestuin, samenwerken en oogst. In een reeks te geven of als losstaande les. Gratis te downloaden op de website van IVN Natuureducatie.

 

Voortgezet Onderwijs 

  • Kookles "Kaap de Keuken" van het Voedingscentrum (onderdeel van het lespakket "Weet wat je eet".) Leerlingen krijgen eerst online informatie met vragen over koken, snijden en veilig bereiden. Daarna gaan ze echt aan de slag. Ze kunnen kiezen uit 3 recepten: aardappelcurry met ei, spaghetti met tomaat en basilicum en als laatste kipspiesjes met couscous en groente. Bij elk recept hoort een video en een uitgebreide receptomschrijving. Doelgroep: vmbo, havo, vwo en MBO. Meer informatie vind je op de website van het Voedingscentrum
  • Les 'Kies Duurzaam'. Wil je extra aandacht besteden aan het verhaal achter duurzaam eten? Behandel dan de les 'Kies Duurzaam' van het lespakket 'Weet wat je Eet'. Leerlingen leren deze les meer over duurzame keuzes. Door een voedselafdruk-test in te vullen komen ze erachter hoeveel aardbollen er nodig zijn als iedereen nét zo zou eten als zij. Vervolgens leren ze hoe ze zelf duurzame keuzes kunnen maken. 

 

Middelbaar Beroepsonderwijs

Onderstaande lessen kunnen op het VO en MBO worden aangeboden bij bijvoorbeeld de schoolvakken Biologie, Verzorging, Burgerschap of als onderwerp bij Nederlands.

  • Vitaal MBO van het Voedingscentrum: Deze module bestaat uit 3 lessen van ieder 2 lesuren voor het vak Vitaal burgerschap. De studenten gaan dieper in op hun eetgedrag, verspilling en herkomst van voedsel.  Download het lesmateriaal op de website van het Voedingscentrum.
  • Module Gezonde Duurzame Voeding van Duurzaam MBO. In zeven lessen leren de studenten hoe vlees, vis en gewassen worden geproduceerd en welke eisen de horeca stelt aan voeding. Alles wordt tegen het licht gehouden van kwaliteit en duurzame ontwikkeling. Bekijk het lesmateriaal hier. 

Tijdens Dutch Food Week: binnenkijken bij een voedselproducent!

Tijdens de Dutch Food Week van 8 t/m 15 oktober openen verschillende voedselproducenten hun deuren. Je kunt dan met eigen ogen zien en ervaren waar jouw eten vandaan komt. Ook zijn er educatieboeren die hierbij meedoen. Benieuwd wat er bij jou in de buurt te doen is? Kijk dan op: www.dutchfoodweek.nl