Ga aan de slag met (duurzame) voedingslessen in de maand oktober!

Ieder jaar vinden in oktober de Dag van Duurzaamheid en Wereldvoedseldag plaats. De ideale gelegenheid om hier als school aandacht aan te besteden via een les of activiteit. Je kunt dit ook goed koppelen aan de SDG's als je een Eco-schoolt bent. Heb je een Gezonde School Vignet Voeding of  een Gezonde School Kantine? Besteed dan (extra) aandacht aan eten van Nederlandse bodem. Zet op de Nationale Groente- en Fruitdag de Nederlandse appel eens in de spotlights!

Save the dates!

  • 5 t/m 12 oktober 2024: De Week van Ons Eten, een initiatief van Dutch Food Week.
  • 10 oktober: Dag van de Duurzaamheid en de Nationale Groente- en Fruitdag.
  • 16 oktober: Wereldvoedseldag

Kant-en-klare voedingslessen

Hieronder staan enkele suggesties voor gratis lesmaterialen die je als leerkracht kunt gebruiken om aan de slag te gaan met voeding. Alle materialen sluiten aan op de leerlijn van de SLO voor het desbetreffende onderwijsniveau. Mocht je aan de slag willen met andere (betaalde) lesmaterialen? Neem dan contact op met de Jong Leren Eten makelaar in jouw provincie om de mogelijkheden te bekijken.

 

Appel in de spotlights tijdens de Nationale Groente- en Fruitdag!

meisje met appel

Appels zijn een Nederlandse seizoensgroente. Heb je een fruitabonnement op school? Dan is de kans groot dat de appel hierin zit. Kijk snel wat je allemaal met appels kunt doen!

  • Er zijn ruim 30 korte lesactiviteiten (Snacks) over specifiek appels en peren, of waarin appels en peren genoemd worden. Deze duren tussen de 5 en 15 minuten. Er zijn snacks voor alle groepen van de basisschool, zoals het knutselen van een appelbloem, een video over appels plukken, een video over wanneer een appel rijp is, en verschillende quizzen/vragenraden. Mocht je hier nog specifieke links voor willen krijgen, dan hoor ik het wel.

    >>> Klik hier voor meer informatie.

  • Les voor groep 3 over bewerkt eten: De Appelmoesfabriek. Hier leren de leerlingen hoe je van een onbewerkte appel naar een pot appelmoes gaat.

    >>> Link naar de les: https://voedseleducatie.nl/aanbod/les/46 

  • Lessen over appels en peren die je kunt geven als voorbereiding op een excursie naar een appel- of perenboomgaard . Er zijn Een les duurt 40/50 minuten, exclusief de excursie.
  • Voor groep 7 is er het Appeldebat, een les van 50 minuten over biologische en niet biologische appels. De leerlingen gaan in de les met elkaar in debat over de verschillen tussen biologische en niet biologische appelteelt

    >>> Link naar de les: https://voedseleducatie.nl/aanbod/les/120

  • Challenge Appel schieten. Dit is een challenge voor groep 7 en 8, maar ook geschikt voor de brugklas. Het duurt 105 minuten, maar je kan ook een deel van de challenge doen.

    >>> Link naar de challenge: https://voedseleducatie.nl/aanbod/les/16

Maak de regenboogwrap met seizoensgroentes

  • Kookles met Kok in de Klas: voor groep 6 t/m 8. Wil je aan de slag met koken met groenten en fruit uit Nederland? Ga dan aan de slag met de kookles die is samengesteld door TV kok Sandra Ysbrandy. Het gerecht? Een heerlijke regenboogwrap! Deze Kok in de Klas kookles is onderdeel van het programma Smaaklessen. De docentenhandleiding vind je in het Chef! portaal.
  • Schooltuinieren - Lesmateriaal bij film de Schooltuin: voor de groepen 4, 5 en 6. De thema’s van de lessen zijn zaaien, de bodem, groei, dieren in de moestuin, samenwerken en oogst. In een reeks te geven of als losstaande les. Gratis te downloaden op de website van IVN Natuureducatie.

 

Voortgezet Onderwijs 

  • Kookles "Kaap de Keuken" van het Voedingscentrum (onderdeel van het lespakket "Weet wat je eet".) Leerlingen krijgen eerst online informatie met vragen over koken, snijden en veilig bereiden. Daarna gaan ze echt aan de slag. Ze kunnen kiezen uit 3 recepten: aardappelcurry met ei, spaghetti met tomaat en basilicum en als laatste kipspiesjes met couscous en groente. Bij elk recept hoort een video en een uitgebreide receptomschrijving. Doelgroep: vmbo, havo, vwo en MBO. Meer informatie vind je op de website van het Voedingscentrum
  • Les 'Kies Duurzaam'. Wil je extra aandacht besteden aan het verhaal achter duurzaam eten? Behandel dan de les 'Kies Duurzaam' van het lespakket 'Weet wat je Eet'. Leerlingen leren deze les meer over duurzame keuzes. Door een voedselafdruk-test in te vullen komen ze erachter hoeveel aardbollen er nodig zijn als iedereen nét zo zou eten als zij. Vervolgens leren ze hoe ze zelf duurzame keuzes kunnen maken. 

 

Middelbaar Beroepsonderwijs

Onderstaande lessen kunnen op het VO en MBO worden aangeboden bij bijvoorbeeld de schoolvakken Biologie, Verzorging, Burgerschap of als onderwerp bij Nederlands.

Vitaal MBO van het Voedingscentrum: Deze module bestaat uit 3 lessen van ieder 2 lesuren voor het vak Vitaal burgerschap. De studenten gaan dieper in op hun eetgedrag, verspilling en herkomst van voedsel. Download het gratis lesmateriaal op de website van het Voedingscentrum.

 

Bezoek educatieboerderij

Wil je op bezoek bij een educatieboer(in)? Bekijk dan hier welke boerderijen bij jouw school in de buurt te bezoeken zijn. Tijdens de Week van ons Eten zijn er ook voedselproducten die hun deuren openzetten voor het publiek.