Ga aan de slag met voedselonderwijs in de maand oktober!

De maand oktober staat in het teken van voedsel. Van 9-16 oktober vindt de jaarlijkse Dutch Food Week plaats. Een week lang wordt er in Nederland aandacht besteed aan wat er op ons bord ligt, maar ook  is er aandacht voor de producenten die dit mogelijk maken. Daarnaast vallen de Dag van Duurzaamheid en Wereldvoedseldag in deze maand. De ideale gelegenheid om hier een les(sen) aan te wijden voor de kinderopvang, bassischool, voorgezet onderwijs of MBO. 

Save the dates!

  • 8 oktober: Dag van de Duurzaamheid
  • 16 oktober: Wereldvoedseldag
  • 9 t/m 16 oktober: Dutch Food Week

Kant-en-klare voedingslessen

Hieronder staan enkele suggesties voor gratis lesmaterialen die je als leerkracht kunt gebruiken om aan de slag te gaan met voeding. Alle materialen sluiten aan op de leerlijn van de SLO voor het desbetreffende onderwijsniveau. Mocht je aan de slag willen met andere (betaalde) lesmaterialen? Neem dan contact op met de makelaar in jouw provincie om de mogelijkheden te bekijken. 

MBO

Onderstaande lessen kunnen op het VO en MBO worden aangeboden bij bijvoorbeeld de schoolvakken Biologie, Verzorging, Burgerschap of als onderwerp bij Nederlands.

  • Vitaal MBO van het Voedingscentrum: Deze module bestaat uit 3 lessen van ieder 2 lesuren voor het vak Vitaal burgerschap. De studenten gaan dieper in op hun eetgedrag, verspilling en herkomst van voedsel.  Download het lesmateriaal op de website van het Voedingscentrum.
  • Module Gezonde Duurzame Voeding van Duurzaam MBO. In zeven lessen leren de studenten hoe vlees, vis en gewassen worden geproduceerd en welke eisen de horeca stelt aan voeding. Alles wordt tegen het licht gehouden van kwaliteit en duurzame ontwikkeling. Bekijk het lesmateriaal hier. 

 

Voortgezet Onderwijs 

  • Lespakket ‘Weet wat je Eet’ van het Voedingscentrum. Doelgroep: vmbo, havo, vwo en MBO. Deze 10 online lessen spelen in op gezond, duurzaam en veilig eten. De lessen kosten weinig voorbereidingstijd en zijn gratis te downloaden op de website van het Voedingscentrum. Als docent kies je welke lessen je door je leerlingen laat maken. 

 

Basisschool

  • Smaaklessen: voor de groepen 1 t/m 8. Smaaklessen is hét lespakket over eten voor de basisschool, waarbij de leerkracht vooral vragen stelt. De leerlingen komen op het antwoord door zelf te proeven en te ervaren. Zo leren ze spelenderwijs alles over hun eten. Het lesmateriaal is gratis beschikbaar op het lesportaal Chef!
  • Lesmateriaal bij film de Schooltuin: voor de groepen 4, 5 en 6. De thema’s van de lessen zijn zaaien, de bodem, groei, dieren in de moestuin, samenwerken en oogst. In een reeks te geven of als losstaande les. Gratis te downloaden op de website van IVN Natuureducatie.
  • NME handleidingen: voor de groepen 1 & 2 is er een les waarbij je pannenkoeken gaat bakken en kijkt waar de benodigde ingrediënten op de boerderij vandaan komen.  Voor groep 7 & 8 is er een les waarbij je met kruiden aan de slag gaat.  Beiden handleidingen kun je gratis downloaden op de website van Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling. Daarnaast kun je bij een NME-centra in de buurt een leskist reserveren, mocht je geen tijd hebben om zelf de benodigde materialen voor de lessen bij elkaar te verzamelen.

 

Kinderopvang en kleuters

Het lespakket ‘Jong Lekker Fit' bestaat uit 2 vrij te downloaden series activiteiten- en woordkaarten voor peuters en kleuters over gezonde voeding. Daarnaast zijn er 5 filmpjes voor ouders om hen te inspireren hun kind al jong aan gezonde voeding te laten wennen.

 

Tijdens Dutch Food Week: binnenkijken bij een voedselproducent

Tijdens de Dutch Food Week van 9 t/m 16 oktober openen verschillende voedselproducenten hun deuren. Je kunt dan met eigen ogen zien en ervaren waar jouw eten vandaan komt. Ook zijn er Educatieboeren die hierbij meedoen. Benieuwd wat er bij jou in de buurt te doen is? Kijk dan op: www.dutchfoodweek.nl