Gastles door educatieboerin op SBO Beatrix De Burcht : blije gezichten bij leerlingen en leerkrachten

Les krijgen van een boer of boerin: welke leerling vindt dat nu niet leuk? Met het programma Boer in de Klas kun je een gastles boeken, waarbij de boer(in) langs komt op school. Speciaal basisschool de Burcht in Gorinchem kreeg bezoek van educatieboerin Pauline, die de leerlingen op een actieve manier meenam in de wereld van een melkveehouderij.

Jantine Streefkerk is leerkracht op Speciaal basisschool de Burcht in Gorinchem. Zij geeft les aan de bovenbouw. Binnen de school wordt het onderwijsconcept 'levend leren' uitgevoerd. Dat betekent dat er veel wordt geleerd, door middel van praktijklessen, samen te ontdekken en te verwonderen. Een gastles van Boer in de Klas sloot hier goed bij aan. Educatieboerin Pauline de Groot van een melkveehouderij in Giessenburg verzorgde de les voor Jantine’s leerlingen.

Les aangepast aan niveau leerlingen

Jantine: "Op onze school werken we doelgericht binnen diverse thema's. Eén van deze thema's is plant en dier. Het bezoek van Pauline paste perfect bij ons aanbod. We hadden tijdens schoolexcursies al meer geleerd en gezien op diverse boerderijen en Pauline kon met haar gastles mooi voortbouwen op deze voorkennis. Het was een praktische les, waarbij de leerlingen veel mochten ervaren en doen. Pauline had een kunstkoe meegenomen die de leerlingen mochten melken. Ze vertelde daarnaast allemaal leuke feitjes, zoals hoeveel een koe per dag eet, hoe een stal er van binnen uitziet en hoe haar dagindeling op de boerderij eruit ziet. Ze had bakjes meegenomen met o.a. voer voor de koeien en hooi, zodat de leerlingen dit konden voelen en ruiken. Ter ondersteuning van haar les, had ze werkbladen mee, waarmee de leerlingen konden gaan knippen en plakken. Een mooie afwisseling in werkvormen!"

 

Blije gezichten

Jantine: "De leerlingen waren erg enthousiast over het bezoek. Er was veel betrokkenheid tijdens de les en voldoende tijd om vragen te stellen. Na afloop waren er veel blije gezichten bij de leerlingen, maar ook wij als leerkrachten werden blij van dit bezoek. Een bezoek van een educatieboer(in) zou ik daarom zeker aanraden. Door de afwisseling in werkvormen, het ruiken en voelen en zelf dingen doen, wordt de aandacht van de leerlingen lang vastgehouden en dat maakt het erg interessant voor leerlingen van het speciaal onderwijs.”

Programma Boer in de klas

De gastlessen van het programma Boer in de Klas zijn bedoeld voor kinderen van groep 1 t/m 8 van het primair onderwijs. De boeren van Boer in de Klas werken met een draaiboek en volgen regelmatig trainingen. Daarnaast zorgen zij ervoor dat hun verhaal aansluit op het leerjaar en het kennisniveau van de leerlingen. Alle gastlessen beginnen met een gedeelte met algemene kennis over de agrarische sector in Nederland Daarnaast vertelt hij/zij meer over het boerenbedrijf en de dagelijkse praktijk. Een gastles duurt anderhalf uur en kost €170. Je kunt hiervoor de Lekker naar Buiten!-bijdrage inzetten. Meer informatie over een gastles vind je op: https://boerindeklas.nu

Copyright foto's: Jacoline Peek.

 

Bekijk hieronder de ervaring van Jantine en haar collega!