Het Smaakcentrum in Cuijk

Het Smaakcentrum en haar partners geloven dat beter eten begint bij onze jeugd, de ouders en de school. Het Smaakcentrum Cuijk staat onder leiding van topkok Martien Bos, een culinaire duizendpoot en ambulant cuisinier voor het koninklijk huis. Martien heeft als passie om kinderen weer te leren en te laten ervaren wat goede en gezonde voeding is. Thema’s die aan bod komen zijn: waar komt voedsel vandaan, hoe smaakt het, wat doet het met je en hoe bereid je het?

“Met het Smaakcentrum vinden we het belangrijk dat kinderen weer leren waar ons voedsel vandaan komt, hoe lekker pure en gezonde voeding smaakt, wat het met je doet, hoe je het bereid, en hoe je verspilling voorkomt. Kinderen worden op een positieve en speelse manier uitgedaagd om samen groenten en kruiden te telen, deze te oogsten, het eten te bereiden om er vervolgens samen al etend van te genieten. Ouders en grootouders doen hierin mee, vertelt Martien Bos”.

Positieve gezondheid

“De activiteiten van het smaakcentrum sluiten naadloos aan bij dit nieuwe concept van Machteld Hubers; positieve gezondheid. Wat je kinderen leert is dat ze de eigen regie kunnen voeren door kennis en vaardigheden op een positieve en een brede manier bij te brengen. Het hoger doel van het Smaakcentrum is om kinderen en hun ouders bewust te maken van gezonde voeding en om smaakcentra door heel Nederland te openen’’, aldus Martien Bos. Voor nu ligt de focus echter nog op Noord-Oost Brabant.

Lessen

De lessen zijn ontwikkeld voor groep 6 t/m 8 en zijn verspreid over 6 delen in 2 jaar tijd. In twee jaar tijd bezoekt een klas dus het Smaakcentrum 6 keer. De aanmelding van scholen voor de lessen gebeurt via de GGD Hart voor Brabant. De GGD nodigt alle scholen in de gemeente Cuijk en Boxmeer uit. Gewerkt wordt met onderdelen uit de lesprogramma’s Superchef en Smaaklessen en theorie van het Voedingscentrum. Het is een speels en leuk programma, waarin alle facetten van eten aan bod komen. Het helpt weerstand tegen bepaald eten te overwinnen en ongezonde gewoontes aan te pakken. De lessen worden begeleid door koks of kookamateurs en zijn altijd in het bezit van didactische kwaliteiten. Een groep van vrijwilligers helpt mee in de organisatie en de begeleiding van de kinderen.

Meer succes voor Smaakcentrum Cuijk

Het Smaakcentrum Cuijk, onder leiding van een bestuur en inmiddels 70 vrijwilligers (dat worden er uiteindelijk 400!), heeft inmiddels zijn succes bewezen. Daarnaast heeft het centrum een groot netwerk (Jong Leren Eten, GGD, Gemeenten, Rabobank, Jumbo, ROC Leijgraaf, Land van Cuijk, Hogeschool Arnhem en Nijmegen, Lokale bedrijfsleven, Syntein, CZ,  ZLTO). Sinds dit jaar is er ook een Smaakcentrum gestart in Boxmeer en er zijn plannen voor Smaakcentra in de gemeenten Veghel, Mill en Grave. De ambitie is om binnen enkele jaren uit te breiden tot een tiental smaakcentra in de regio Noordoost Brabant.

Martien Bos nodigt iedereen die wilt komen kijken van harte uit bij het Smaakcentrum Cuijk of Boxmeer.

Meer informatie over Smaakcentrum Cuijk