Kok in de Klas: jonge kok Pim (18) kookt met kinderen van ’t Kofschip in Zierikzee

Vanochtend stond basisschool ’t Kofschip in Zierikzee in het teken van Kok in de Klas. En dat werd extra bijzonder, want de gastkok was niemand minder dan Pim van der Hulle (18), kok bij restaurant Roekoekoe én oud-leerling van deze school. Geweldig om te zien hoe een oud-leerling - nu als jonge professional - kinderen inspireert met zijn passie voor koken en gezonde voeding!

Kinderen maken hun eigen bonenburger

Tijdens de les leerden de kinderen hoe je een bonenburger maakt. Niet alleen een smakelijke, maar ook een gezonde en plantaardige keuze - en nog duurzaam ook. De kinderen mochten zelf snijden, raspen, wegen en bakken. Zo ontdekten ze hoe je van simpele ingrediënten samen iets lekkers en gezonds kunt maken.

“Uhhhggg het plakt, maar wat lekker en leuk om te doen!” – leerling
 “Ik kook best vaak mee thuis. Bijvoorbeeld een tosti of een ei bakken.” – leerling

Praktijkles die blijft hangen

Volgens de juf is dit dé manier van leren: “Van deze les leren ze meer dan vanuit een boekje. Hier leer je rekenen, meten en begrijpend lezen in de praktijk, en dat blijft veel beter hangen.”

En daar sluit Jong Leren Eten Zeeland zich volledig bij aan. Koken is niet alleen leuk, het leert kinderen vaardigheden voor het leven. Denk aan veilig omgaan met een mes, een rasp gebruiken, een recept lezen én plannen. Vaardigheden die kinderen nodig hebben om straks zelf een gezonde maaltijd te kunnen bereiden.

Waarom Kok in de Klas zo belangrijk is

Kok in de Klas is een initiatief van Smaaklessen (Wageningen University & Research) en wordt in Zeeland ondersteund door Jong Leren Eten Zeeland. De gedachte erachter is eenvoudig maar krachtig:
Als kinderen niet leren koken, zijn ze eerder aangewezen op snelle, ongezonde maaltijden. Tijdens het koken leren ze over smaak, gezondheid, herkomst van voedsel en hoe producten worden geproduceerd.