Koken en moestuinieren in de klas: met de ‘Lekker naar Buiten-bijdrage' kan het!

zaadjes

Hoe Kindcentrum IKC 't Oelebröd de stimuleringsbijdrage gebruikte voor kookkratten en smaaklessen

Gezonde voeding integreren in het onderwijs? Met de juiste handvatten en wat hulp hoeft dat helemaal niet moeilijk te zijn! Geen extra vak, geen ingewikkeld project, maar een integratie van koken en moestuinieren in de bestaande vakken en lessen. Kindcentrum IKC 't Oelebröd in Ruinen liet zien hoe dat kan door de Lekker naar Buiten-bijdrage van Jong Leren Eten slim in te zetten. Alien Holstein, locatiecoördinator en leerkracht van groep 7 op 't Oelebröd vertelt in dit interview hoe de bijdrage haar school heeft geholpen om gezonde voeding in het curriculum op te nemen.

Waarom hebben jullie de ‘Lekker naar Buiten-bijdrage' aangevraagd? 

We hadden nog geen moestuin en we wilden graag gaan koken met de kinderen. Ik heb hiervoor op een school gewerkt waar we heel veel in de moestuin deden en ben zelf ook een enthousiast tuinder. Ik vind het heel belangrijk dat kinderen weten waar ons voedsel vandaan komt en hoe het groeit, dus ik vond het leuk om het moestuinieren hier ook op poten te zetten. 

We hebben het moestuinieren en het koken echt aan elkaar gekoppeld. We hebben ze bewust ook bijzondere groentes laten planten – zodat ze ze niet alleen opeten, maar zich er ook over verwonderen. Spruitjes bijvoorbeeld, voordat ik ging tuinieren had ik geen idee dat die zo grappig groeien. Voor kinderen is dat ook een openbaring. Dat is heel leuk om te zien, het moment dat ze denken: “huh, groeit dat zo?”

Wat hebben jullie met het geld gedaan? 

Van de subsidie hebben we kookkratten aangeschaft. Daar zitten alle benodigdheden in om te beginnen met koken in de klas: een snijplank, een kookplaatje, staafmixer, weegschaal, noem maar op. Het is fijn dat het er nu gewoon is en dat collega's het zo kunnen pakken. Zo is het heel laagdrempelig om te gaan koken met de klas. Dat is mede dankzij deze bijdrage gelukt. 

Daarnaast hebben we twee studenten van de opleiding Voeding en Diëtetiek uitgenodigd, zij hebben smaaklessen hier op school gegeven. Dat was heel erg leuk, om die nieuwsgierigheid te zien bij de kinderen! Van geblinddoekt proeven tot jam maken tot zaaien, ze hebben van alles gedaan tijdens die lessen. 

De bijdrage heeft geholpen om koken en moestuinieren te integreren in het curriculum. Ik merk dat collega's nu vaker denken: “We gaan het gewoon zelf doen!” Zo hebben we onlangs bijvoorbeeld pannenkoeken gebakken met de leerlingen - dat kon doordat we die kratten hebben aangeschaft. Er is bewustwording gecreëerd, dat is mooi om te zien. 

Hoe ging het aanvraagproces?

We hebben ons er een beetje drukker over gemaakt dan nodig was, want het was eigenlijk heel makkelijk. We hebben bedragen ingevuld voor de spullen en activiteiten die we nodig hadden, niet wetende dat we dat geld gewoon gestort kregen! Het ging allemaal heel snel en alles was duidelijk. 

We hadden te veel geld begroot voor zaadjes en plantjes maar te weinig voor kookmateriaal, dus we hebben de kookkratten eerst besteld zonder staafmixers. Later kwamen we erachter dat dit niet zo nauw kwam. In overleg met de Jong Leren Eten-makelaar hebben we het overtollige geld voor de zaadjes ingezet voor de staafmixers. Gelukkig konden we die achteraf nog bijbestellen. 

Deze regeling heet de ‘Lekker naar Buiten-bijdrage'. Gaan jullie nu ook daadwerkelijk vaker naar buiten? 

Zeker! Tuinieren doe je ten slotte niet binnen. We zijn hier op school sowieso al veel buiten, maar we gaan er nu toch nog iets vaker uit om bijvoorbeeld de moestuinbakken te vullen of om te oogsten. 

Stel dat een leerkracht overweegt deze bijdrage aan te vragen. Wat zou jij hen mee willen geven? 

Het is niet zo moeilijk! En met het geld dat er beschikbaar wordt gesteld is er heel veel mogelijk. Die moestuinbakken zijn maar één vierkante meter, maar je kunt daarmee al heel veel bewustwording en verwondering creëren bij de kinderen. Een komkommer is net zo lekker als een snoepje, als je ze dat maar aanleert. 

We hebben nu genoeg handvatten en materiaal in huis om hier de komende jaren mee verder te kunnen op school, dat is echt mooi.