Noord-Hollandse moestuincoaches leren kinderen enthousiast de fijne kneepjes van het moestuinieren

In de afgelopen 1,5 jaar zijn twee groepen moestuincoaches afgestudeerd in de provincie Noord-Holland. Hoe is het met ze gegaan het afgelopen jaar? Welke plannen hebben ze voor het komende moestuinseizoen? IVN Natuureducatie, Jong Leren eten en Velt en organiseerden een terugkommiddag op een fantastische groene plek midden in Amsterdam Nieuw-West: Stadsboerderij Osdorp. En wat bleek: het enthousiasme spatte er nog steeds vanaf en bijna iedereen is aan het werk als moestuincoach.

Elizabeth is een van de afgestudeerde moestuincoaches. Ze heeft veel aan de opleiding gehad. ‘Ik was al met de natuur bezig, maar in deze opleiding krijg je praktische handvaten om echt aan de slag te gaan. Je geeft er handen en voeten aan. Ik heb heel veel ideeën opgedaan en mijn netwerk vergroot. Je bent met gelijkgestemden, maar iedereen brengt iets anders mee uit zijn of haar eigen ervaring. En het kost bijna niks! Nu kan ik echt zeggen: “Ik ben moestuincoach!”

Na de opleiding hebben de deelnemers niet stilgezeten. Annemiek werkte eerst als moestuincoach bij een zorgboerderij en nu op een technasium. Annemiek: ‘De kinderen mochten een box maken voor een gezin met gezonde producten, recepten en een blog.’ Moniek werkt op een Mytylschool: ‘Kinderen mogen zelf beslissen wat ze leren. Ik gaf ook tuinsafari’s biodiversiteit en workshops aan hulpouders. En ik merk nu dat er ook interesse is vanuit kerken. Zij willen ook gaan moestuinieren.’ Zodoende heeft elke deelnemer weer andere ervaringen. Maar een ding hebben ze gemeen: het hart voor moestuinieren en dit overbrengen aan kinderen en volwassenen.

Jong Leren Eten makelaar Annette de Vries: "Scholen en kinderdagverblijven kunnen via de Jong Leren Eten website een moestuincoach inschakelen. In het onderwijs zien we steeds vaker tekorten aan leerkrachten. Deze moestuincoaches kunnen met een reeks lessen, gaten opvullen."

Jong gezond eten
‘Het is zo mooi om te zien dat iedereen zo enthousiast is en echt aan de slag is gegaan met de opleiding’, aldus Annette de Vries, Makelaar Jong Leren Eten en senior projectleider bij IVN Natuureducatie. ‘Alle moestuincoaches die de opleiding hebben gevolgd, staan met hun profiel op de website www.jonglereneten.nl. We hebben al een mooie database opgebouwd. Scholen en kinderdagverblijven kunnen via de site een moestuincoach inschakelen. In het onderwijs zien we steeds vaker tekorten aan leerkrachten. Deze moestuincoaches kunnen met een reeks lessen, gaten opvullen. Kinderen worden hier ontzettend blij van. En: ze leren meer over gezond eten en maken andere keuzes!’

Blijven leren
De cursisten kregen twee workshops aangeboden. De eerste workshop ‘Fruit in de schoolmoestuin’ werd gegeven door Jantien de Loor van Velt. De groep leerde alles over de randvoorwaarden om fruit in de moestuin te telen. Welke bodem heb je nodig? Waar is de schaduw en waar de zon? Wanneer oogst je welk fruit? Welke soorten moet je aanbinden of snoeien? Hoe zorg je voor de biodiversiteit? En wat zijn de kosten? Het was een workshop boordevol kennis en tips.

Daarna gaf Marieke Dekker van IVN Natuureducatie een workshop ‘Eetbare bloemen’. Ze deelde bloemen uit haar eigen moestuin uit. ‘Welke bloemen denk je dat je kunt eten?’ Ze bleken allemaal eetbaar te zijn, zelfs de Dahlia! ‘Weet je dat alle bloemen van koolsoorten heerlijk zijn? En doorgeschoten andijvie ook! Maar bloemen zijn niet alleen lekker - bijvoorbeeld in een salade - ze zijn ook goed voor insecten. Daarom zijn ze onmisbaar in een moestuin. En wat blijkt: volwassenen vinden het vaak spannender om bloemen te eten dan kinderen! Een bloemproeverij vinden kinderen heel erg leuk.’

Durf te vragen
Aan het einde van de middag werd aan de groep gevraagd: wat hebben jullie nodig? Dat bleek een goed werkende website te zijn. En een appgroep, die meteen aangemaakt werd. Ook willen deelnemers bij elkaars project te gaan kijken. Vanuit Jong Leren Eten werd aangegeven: ‘Wij hebben een netwerk, we kunnen helpen bij het aanvragen van financiële steun. Dus durf hulp te vragen.’

En dan is de terugkommiddag voorbij en kletst iedereen nog even na. Sommigen wisselen contacten uit, anderen kijken nog bij de boekentafel vol boeken over moestuinieren. Wie weet zien de deelnemers elkaar volgend jaar weer, want er zijn plannen voor een moestuinfestival.’

Wil je meer weten beschikbare lesmaterialen voor moestuinieren, handleidingen of praktijkverhalen van scholen die hiermee aan de slag gingen? Bezoek dan onze moestuinierenpagina!