Ontbijttas tijdens eerste helft 2023 voor basisschoolkinderen in Nijmegen

In meerdere wijken in Nijmegen kwamen signalen binnen van leerlingen die met een lege maag naar school kwamen. Kinderen met een maaltijd op leren beter, maar hoe zorg je ervoor dat ze ontbijten of lunchen? Vanuit die gedachte werd het ‘ontbijttassen’ project opgezet in Nijmegen. Wekelijks kunnen gezinnen die het nodig hebben, een ontbijttas ophalen. Wat startte als een pilot, is inmiddels al twee keer verlengd en loopt af op 14 juli.  Hoe zorg je ervoor dat zo’n project als dit slaagt?

Wekelijks zijn er bij 4 afhaalpunten ontbijttassen waar inwoners van Nijmegen een tas kunnen ophalen. Dit aanmelden kan alleen via een hulpverlener zoals een schoolmedewerker, een jeugdverpleegkundige of huisarts. De ontbijttassen zijn vervolgens gevuld met melk, broden, boter, fruit, groentes en allerlei soorten beleg. Voldoende om twee kinderen minimaal een week lang van te laten eten, zo bleek in december. Toen experimenteerde de gemeente Nijmegen al met gratis ontbijt voor scholieren in Lindenholt, Dukenburg, Hatert en Grootstal. Die proef werd vervolgens uitgebreid voor kinderen in de hele stad en is nu zelfs verlengd tot juli.

Linda van Aken is voorzitter van de Vincentius Vereniging Nijmegen en coördineert het project. Hoe is het gestart? Linda: “We zijn gestart met het uitdelen van de ontbijttassen, nadat er in de krant een bericht verscheen van een jongen die flauwviel doordat hij niets gegeten had. Aangezien er al veel gezinnen in de knel kwamen door o.a. de hoge energie- en benzineprijzen, besloten we samen met de gemeente Nijmegen en Bindkracht10 snel actie te ondernemen. Via een gemeentelijke subsidie begonnen we proef te draaien met de ontbijtassen.”

Goede samenwerking

De proefperiode verliep in het begin wat hobbelig, maar de organiserende partijen leerden hier snel van. De aanmeldingsprocedure werd aangepast, zodat er geen dubbele aanmeldingen meer binnenkomen en nu loopt de actie op rolletjes. Wekelijks komen er zo’n 25 – 30 aanvragen bovenop de lange lijst die er al is.

Linda: “We zitten bijna aan de 500 tassen per week.  Het vergt veel van onze creativiteit, maar lukt elke week. Het is zeer goed opgezet en maakt dat het een geoliede machine wordt. Dit komt doordat we echt samenwerken, i.p.v. dat iedereen vanaf zijn eigen eiland opereert.  We zijn er trots op dat we iedere week veel kindermonden voeden, ondanks de wekelijks groeiende aantallen. Daarnaast zijn de aanvragers van de ontbijttassen enorm dankbaar en spreken collega’s vol lof over deze actie.”

Betrokkenheid Jong Leren Eten Gelderland

Jong Leren Eten Gelderland droeg bij aan de start van de eerste pilot. Bernadette Janssen is één van de Jong Leren Eten makelaars.

Bernadette: "Vanuit Jong Leren Eten vinden we voedingseducatie bij kinderen erg belangrijk. Maar waar blijf je met educatie over voeding, als er niet in deze basissbehoefte is voorzien? Daarom hebben we in de eerste pilotperiode contact gezocht met de gemeente Nijmegen. We hebben geholpen met het aanvullen van de ontbijttassen met gezonde(re) voeding. Denk aan: volkoren brood, vers fruit en (snoep)groente. Door bij te dragen aan deze pilot wilden we leren hoe je kinderen gezond kunt laten ontbijten. Hopelijk komt er een opzet uit, die ook elders in Nederland werkt.”