Ruim 100 leerlingen van Porteum Technasium bedenken oplossingen tegen voedselverspilling bij hen thuis

Copyright foto: The Waste to Success.

Ieder jaar in september vindt de Verspillingsvrije Week plaats. Leerlingen van het Porteum Technasium in Lelystad kregen daarom binnen het vak O&O de opdracht om in kaart te brengen hoe ze thuis voedselverspilling kunnen tegengaan. Welke ideeën leverde dit op en hoe zag de opdracht eruit?

Maar liefst 10 weken lang gingen tweede- en derdejaarsleerlingen van het Porteum Technasium aan de slag met een opdracht rond voedselverspilling. Ze moesten voedselverspilling bij hen thuis in beeld brengen en vervolgens oplossingen bedenken om de verspilling te verminderen.

De opdrachtgevers van de voedselverspillingsopdracht waren de gemeente Lelystad, lectoraat Stedelijke Voedselvraagstukken van Aeres Hogeschool Almere, organisatie The Waste to Success en Jong Leren Eten Flevoland. Omdat ieder jaar in september de verspillingsvrije week plaats vindt, was dit een goed haakje om deze opdracht aan op te hangen. Het winnende idee van de scholieren kreeg een plek op de Verspillingsvrije Expositie die te zien was van december t/m januari in het centrum van Lelystad.

Winnend idee: app Foodfinder

De leerlingen gingen enthousiast aan de slag en bedachten uiteenlopende ideeën. Zo werd er een slimme koelkast bedacht, een eet-adventkalender en een inkoop / voorraadkast app. Het beste idee was de app Foodfinder van het groepje van Kevin, Vera, Justin en Tamar. De Foodfinder is een app waarmee je eten dat thuis over is of over de datum dreigt te raken kan aanbieden en gratis kan laten ophalen. 

Ervaring docent

Docent Jolanda Piket geeft les aan een 3-vwo klas waarvan een paar groepjes meededen aan de opdracht rond voedselverspilling. Hoe vond zij het om te werken met dit thema? Jolanda: “Ik vond het erg leuk om de groepjes te coachen die zich bezig hielden met voedselverspilling. Het onderwerp leefde ook onder de leerlingen, al vonden sommigen het wel lastig om ideeën hierbij te bedenken. Het winnende groepje van de app Foodfinder, gaat hun idee verder uitwerken in de volgende lesperiode. Ze krijgen daar extra lestijd voor. Erg mooi dat de leerlingen zo gemotiveerd zijn om dit idee echt handen en voeten te geven!”.

De scholieren werden tijdens de opdracht begeleid door organisatie Waste To Succes en stagiair Stijn van Aeres Hogeschool Almere. Stijn gaat de beste ideeën door ontwikkelen, zodat deze blijvend gebruikt kunnen worden in het tegengaan van voedselverspilling.

Rol Jong Leren Eten Flevoland

Vanuit Jong Leren Eten Flevoland was makelaar Marleen Warnaar betrokken bij de opdracht. Zij speelde een verbindende rol tussen alle betrokken partijen. Welke tips heeft Marleen voor scholen die ook een opdracht willen opzetten rond voedselverspilling? Marleen: “Vanuit Jong Leren Eten kunnen we altijd helpen met het vinden van een authentiek voedselverspillingsvraagstuk in de omgeving van een onderneming of organisatie. Daarnaast kunnen wij scholen ook helpen met lesmaterialen, gastlessen of excursies rond dit thema. Neem als school dus zeker contact op met de Jong Leren Eten makelaars in jouw provincie!

Aan de slag met voedselverspilling in de les

Voor alle schoolniveaus is er interessant lesmateriaal beschikbaar om aandacht te geven aan voedselverspilling in de klas. Benieuwd geworden? Bekijk dan de infographic waarin we al dit lesmateriaal overzichtelijk hebben weergeven. 

Bijlage / Document Size
Porteum OO project Stop voedselverspilling_def.pdf 393.25 kB