Samenwerking rond voedseleducatie die smaakt naar meer: studenten van minor Voeding helpen leerkrachten met Smaaklessen!

Studenten met een passie voor voeding helpen basisschoolleerkrachten en medewerkers van de BSO met lessen rond voeding. Dat is de insteek van het project dat Jong Leren Eten Utrecht heeft gelanceerd samen met de minor Voeding van de Hogeschool Utrecht en het Voedingscentrum. Basisschool de Toonladder in Nieuwegein was één van de scholen die meedeed. HU-studenten verzorgden een aantal Smaaklessen voor leerlingen van groep 5. Deze samenwerking smaakte bij alle partijen naar meer!

Vanuit het programma Jong Leren Eten ligt de focus op kinderen voedselvaardig(er) maken. Het gratis programma Smaaklessen van de Wageningen Universiteit, is bedoeld om leerlingen van de basisschool en BSO meer te leren over hun eten. Maar: niet iedere leerkracht heeft iets met voeding. Daarom zochten de makelaars van Jong Leren Eten Utrecht contact met de minor Voeding van de Hogeschool Utrecht en het Voedingscentrum. 

Win-win situatie voor alle partijen

De makelaars van Jong Leren Eten Utrecht, Fleur Kuiper en Alida van der Kloet,  waren betrokken bij dit project. Alida: “Met dit project dragen we met alle partijen bij aan het vormgeven van voedseleducatie op school. Vanuit het Voedingscentrum kregen de HU-studenten van de minor Voeding een gastles waarin ze kennis maakten met het programma Smaaklessen en die manier waarop je zo’n les geeft. Dat is voor hen heel waardevol, omdat ze de theorie rond gezonde voeding zodoende in de praktijk kunnen toepassen. Voor de school is het een meerwaarde, omdat de kinderen aan de slag gaan met ervaringsgericht leren. De leerkrachten krijgen hierbij hulp en steun van de studenten, dus worden zo ontzorgd. Kortom: een win-win situatie!”

 

Jong Leren Eten makelaar Alida van der Kloet: "Niet elke leerkracht heeft wat met Voeding. Hoe mooi is het dan dat studenten die wel wat hebben met voeding, hun expertise kunnen overdragen aan de leerlingen?"

 

Ervaring leerkracht

Leerkracht Dimara Hermens was enthousiast over de samenwerking. Dimara: "Ik vind het erg leuk dat mijn groep 5 leerlingen op een ervaringsgerichte manier mochten leren. Ze hebben gezonde voeding mogen ruiken, voelen en proeven en zelfs een gerechtje mogen maken (wraps met rode bietjes en sla, humus en nog meer). Hierdoor hebben ze ook kennisgemaakt met eenvoudige kooktechnieken. We waren met onze groep allemaal erg enthousiast over de Smaakles! En wat was het prettig dat de HU-studenten deze les kwamen geven en me daarmee ontzorgden!" 

Doel van het project

Het uiteindelijke doel van dit project is een langdurige samenwerking tussen de HU en het Voedingscentrum, waarbij een aantal scholen en BSO’s in de provincie Utrecht hulp krijgt bij de uitvoering van het programma Smaaklessen. Alida: “We hopen natuurlijk dat dit voorbeeld van Utrecht ook partijen elders in het land inspireert tot een soortgelijke samenwerking. Want hoe mooi is het niet dat studenten van het Hoger Onderwijs leerkrachten op de basisschool helpen met de Smaaklessen? Iedereen die hier meer over wilt weten kan contact met ons opnemen!”

 

Nieuwsgierig naar hoe zo’n Smaakles eruit ziet? Bekijk hier het impressiefilmpje: