Sharing a healthy future: Rijk Zwaan verwezenlijkt haar missie bij scholen via gratis zadenpakketten

Ga je als school of BSO aan de slag met het moestuinieren? Dan is het natuurlijk belangrijk dat je ook zaden hebt! Daarvoor bestaat gelukkig een leuke actie. Het groenteveredelingsbedrijf Rijk Zwaan werkt sinds een paar jaar samen met Jong Leren Eten. Net als in 2019 stelt het bedrijf ook in 2020 weer 3000 pakketten met zaden gratis beschikbaar. Daarnaast heeft het bedrijf een vernieuwde website met recepten en handige informatie over moestuinieren.

Filmpje van Jong Leren Eten Zeeland waar kinderen met de zaden van Rijk Zwaan aan de slag zijn gegaan.

 

Rijk Zwaan begon in 2017 met het verstrekken van zadenpakketten voor alle basisscholen in Nederland. Jolanda van Kralingen werkt hier aan mee. Jolanda: “Al jarenlang krijgen de medewerkers van Rijk Zwaan in het voorjaar een zadenpakket voor hun eigen moestuin. Een groot deel van deze pakketten kwam uiteindelijk terecht bij schoolmoestuinen en maatschappelijke moestuinprojecten. De slogan van ons bedrijf is ‘'Sharing a healthy future' en voedseleducatie past daar helemaal in. Daarom zijn we lid geworden van het Voedseleducatie Platform en ook hebben we besloten om onze zadenpakketten landelijk ter beschikking te stellen aan basisscholen en buitenschoolse kinderopvang organisaties. We zijn vanaf het begin direct gaan samenwerken met Natuur- en Milieu Educatie Centra (NME), vereniging Gemeenten Duurzame Ontwikkeling, Smaaklessen van de Wageningen Universiteit en Jong Leren Eten. We vinden het erg belangrijk om met elkaar op te trekken en een breed gedragen activiteit te hebben binnen voedseleducatie.”

 Aan de slag: recepten van Love My Salad

De zadenactie bleek een groot succes te zijn. In het eerste jaar waren er 2500 pakketten beschikbaar, die erg snel op waren. In 2019 waren dat er al 3000 en voor 2020 hetzelfde aantal.  Jolanda: “Om de scholen met moestuinambities verder op weg te helpen, hebben we naast het boekje wat bij het pakket gevoegd is, op onze consumentenwebsite LovemySalad.com een speciale pagina gemaakt die gaat over moestuinieren met kinderen. Je vindt hier handige instructies voor het zaaien en planten, informatie over de herkomst van de zaden, lespakketten en een zaaikalender.”

“Als de groentes eenmaal zijn geoogst is het natuurlijk ook leuk om te weten wat voor lekkere gerechten je er mee kunt maken. Allereerst is er de zogenaamde Salapedia waar je voor iedere geoogste groente- of fruitsoort informatie kunt opzoeken. Daaraan gekoppeld staan ook weer recepten, waarmee je je oogst in een lekker en gezond gerecht kunt omtoveren. Ook al heb je als school geen zadenpakket kunnen bemachtigen, dan biedt deze website mooie handvatten om concreet met gezonde voeding aan de slag te gaan”, aldus Jolanda.  

Wil jij ook een zadenpakket voor jouw school?

Wil je je aanmelden voor 1 van de gratis 3000 zadenpakketten? Neem dan contact op met het NME centrum of de Jong Leren Eten Makelaars in jouw provincie. Zij helpen je vervolgens verder.

 

 

Bijlage / Document Grootte
JLE_RijkZwaan zadenactie.def_.pdf 224.81 KB