Start het schooljaar op de basisschool met thematische les(sen) over voeding

Start het nieuwe schooljaar met één of meerdere lessen rond voeding! Een thema blijft namelijk beter hangen bij leerlingen als het vaker aan bod komt. Hieronder geven we je een aantal laagdrempelige manieren om het thema op verschillende manieren aan te vliegen. Voor de basisschool kun je meedoen met de Verspillingsvrije Week, de Nationale Kraanwaterdag of jouw school inschrijving voor EU-Schoolfruit. Liever iets actiefs? Breng een bezoek aan een boerderij of een Natuur- Milieu Educatiecentrum bij jouw in de buurt. 

Verspillingsvrije Week: 11 t/m 17 september

Van 11  t/m 17 september wordt heel Nederland gemotiveerd om verspillingsvrij te kopen, koken en bewaren. Ook scholen kunnen hieraan meedoen. Het thema voedselverspilling is onderdeel van het gratis programma Smaaklessen en komt terug in de lessen voor groep 5: les 3 ‘Etenswaren bewaren’ en les 4 ‘Wat is verspilling’. Voor groep 7/8 is er een specifieke Smaakmissie Voedselverspilling ontwikkeld. In deze interactieve, verdiepende lesmodule van Smaaklessen worden de leerlingen via het digibord uitgedaagd een missie op te lossen. Voordat je gebruik kunt maken van het lesmateriaal, moet je een gratis account aanmaken bij het Chef! Portaal. Meer informatie vind je hier. 

Nationale Kraanwaterdag: 27 september

Woensdag 27 september is het Nationale Kraanwaterdag. Deze dag staat in het teken van kraanwater als gezonde en duurzame dorstlesser met de boodschap ‘Water uit de kraan, goed gedaan!’ Speciaal voor basisscholen en bso’s is een super leuk en educatief programma gemaakt. Doe jij mee aan Nationale Kraanwaterdag? Meld je dan vóór woensdag 13 september aan! Dan ontvang je de aangevraagde Kraanwaterdagposters per post. Meld je je na deze datum aan, dan ontvang je wel nog de link naar de digitale materialen. Alle informatie vind je hier.

 

Ga op excursie naar een boerderij!

Een boerderijbezoek is een échte aanrader als aanvulling op de reguliere lessen. Het is een unieke plek voor het opdoen van kennis en vaardigheden. De leerlingen leren een relatie te leggen tussen het voedsel van de boerderij en het dagelijks eten op hun bord. Je kunt kiezen tussen verschillende soorten bedrijven: veehouderij, akkerbouw, fruitteelt of breng een bezoek aan een kassenbedrijf. Om leerlingen goed voor te bereiden op het bezoek aan de boerderij is divers lesmateriaal beschikbaar, zoals het programma Smaakmissie, specifiek de Smaakmissie Groenten. Deze reeks gratis digitale lessen over voeding voor groep 7 en 8 sluit goed aan op een boerderijbezoek. Les 3 van de Smaakmissie Groente is een excursie en les 5 is een kookles. 

Praktijkverhaal: zelf groente oogsten bij de boer!

Aan het begin van vorig schooljaar verruilden 8 schoolklassen van 4 Dordtse basisscholen hun schoollokaal voor de akkers van boer Martin in Strijen. Daar ontdekten ze hoe het er precies aan toe gaat op een boerderij, welke groenten een boer verbouwt en hoe zo'n wortel recht van het land nou eigenlijk smaakt. Benieuwd hoe dit bezoek eruit zag? Lees dan hier verder. 

 

Ga langs bij een Natuur Milieu Educatie centrum

Nederland kent verspreid over het hele land organisaties die een bijdrage leveren aan natuur- en milieueducatie, de zogenaamde NME-centra. Voor basisscholen zijn er lessen, leskisten met materialen en excursies beschikbaar. Een van de lesmaterialen waar bijvoorbeeld voeding een rol speelt is het pakket "Alles voor een pannenkoek" voor groep 1 en 2. Aan de hand van ‘Het Pannenkoekenboek’ ontdekken de leerlingen wat je nodig hebt voor het bakken van een pannenkoek en hoe je aan deze producten komt (vroeger en nu). Ze gaan zelf pannenkoeken bakken en proeven. Ook leren ze wat er in je lichaam gebeurt met de pannenkoek.

Kijk snel welk NME-centrum bij jou in de buurt zit!

 

Mocht je aanvullende hulp nodig hebben bij een lesactiviteit? Neem dan contact op met de Jong Leren Eten makelaars in jouw provincie.