Succesvolle samenwerking in gemeente Hoeksche Waard om streekproducten en boerderijleven bij het onderwijs te brengen

Hoe krijg je voedseleducatie bij het onderwijs op de agenda? In de Hoeksche Waard heeft een aantal partijen hiervoor de handen ineengeslagen. Stichting Natuurlijk bij de Boer met daarin gemotiveerde boerinnen uit de gemeente, Jong Leren Eten Zuid-Holland en JOGG werken samen met de gemeente om deze doelstelling te behalen. Hoe ziet deze samenwerking eruit en wat willen ze bereiken? 

In gemeente Hoeksche Waard is er veel aandacht voor innovatieve landbouw. De gemeente werkt onder de noemer ‘Foodlab Hoeksche Waard’ aan allerlei projecten die met de agrarische sector te maken hebben. Foodlab Hoeksche Waard is een verzamelnaam voor initiatieven die bijdragen aan een betere toekomst voor onze boeren. Het programma richt zich onder andere op educatie en de korte keten: het verkleinen van de afstand tussen boer en consument. Hierin zag de gemeente een aanknopingspunt met voedseleducatie. Er werd contact gelegd met Jong Leren Eten Zuid-Holland en zo ging het balletje rollen.

 

BoerdeReis: buiten schooltijd boerderijaanbod ontdekken

Marleen Leijs is als accountmanager werkzaam bij de gemeente Hoeksche Waard en via het programma Foodlab Hoeksche Waard o.a. betrokken bij voedseleducatie in de gemeente. Marleen: “Een tijdje geleden is een drietal gemotiveerde en actieve boerinnen uit onze gemeente gestart met Stichting Natuurlijk bij de Boer. Eén van de activiteiten die zij bedachten, was de ‘BoerdeReis’. Dat is een paspoort voor kinderen tot 15 jaar waarmee het de bedoeling is dat de kinderen op reis gaan langs allerlei activiteiten in de Hoeksche Waard die met lokaal voedsel of het boerenleven te maken hebben. Denk hierbij aan boerderijwinkels, molens en een groenteboer op de markt. De wens van deze boerinnen was, om naast de ‘BoerdeReis’, structureler samen te werken met het onderwijs. Gemeente Hoeksche Waard had deze ambitie ook. Wij brachten de stichting in contact met Jong Leren Eten Zuid-Holland en besloten vervolgens om de handen ineen te slaan.”

 

Ondersteuning voor scholen

De gemeente, Stichting Natuurlijk bij de Boer en Jong Leren Eten Zuid-Holland hebben als missie om scholen te ondersteunen op het gebied van voedseleducatie, zoals met het aanbieden van kant-en-klare lesprogramma’s en het organiseren van activiteiten zoals ‘Boer in de klas’. Ook wil Stichting Natuurlijk bij de Boer het voor scholen eenvoudiger maken om een boerderijbezoek te ondernemen, door bijvoorbeeld te helpen met de aanvraag van de stimuleringsbijdrage Lekker naar buiten!

 

Eindejaarsfeest basisschool het Driespan: appelfriet en appelsap

Basisschool Het Driespan in Puttershoek was de eerste school met een activiteit Jong Leren Eten. Tijdens het eindejaarsfeest konden leerlingen allerlei activiteiten doen die te maken hadden met de zomer, bewegen en gezond voedsel. De leerlingen werden met spel en activiteit op een speelse wijze geïnformeerd over het belang van bewegen en gezonde voeding. De kinderen leerden o.a. hoe ze met appels uit de Hoeksche Waard gezonde tussendoortjes konden maken, zoals appelsap en appelfriet. 

Wethouder Paul Boogaard (economie) is blij met de samenwerking met JLE. “Veel scholen willen met voedseleducatie aan de slag en meerdere boeren gaven al aan daar iets in te willen betekenen. Maar dit kost voor zowel de scholen als de boeren tijd en geld. JLE biedt scholen een subsidie om gezondheid en voeding op te nemen in hun onderwijsprogramma. Deze stimuleringsregeling kan bijvoorbeeld worden ingezet voor een les op een boerderij, een kookworkshop of een moestuin op school. Dat is leuk, maar vooral erg leerzaam. Door de samenwerking met lokale boeren leren de kinderen ook dat veel producten gewoon uit onze eigen Hoeksche Waard komen. Dat is iets om trots op te zijn en het is mooi om dit op jonge leeftijd onder de aandacht te brengen.”

 

Marleen Leijs - gemeente Hoeksche Waard: "Door actief te blijven netwerken in onze gemeente, hopen we uiteindelijk een stevig netwerk neer te zetten, waarmee scholen de benodigde hulp krijgen om eenvoudig(er) voedseleducatie te behandelen in de les.”

 

Kansen voor netwerken

Voedseleducatie in gemeente Hoeksche Waard heeft zodoende een vliegende start gehad. Momenteel lopen er nog meer pilots om te ontdekken wat werkt in de gemeente. 

Marleen: “Het is belangrijk dat we zoveel mogelijk met relevante partijen samenwerken in plaats van langs elkaar heen. Zo legden wij ook een koppeling met de JOGG-regisseur van onze gemeente. In samenwerking met Hoeksche Waard Actief werkt zij aan de ambitie Samen maken wij gezond gewoon, waarin de keuze voor gezond eten wordt gekoppeld aan bewegen en een gezonde leer- en leefomgeving. Door actief te blijven netwerken in onze gemeente, hopen we uiteindelijk een stevig netwerk neer te zetten, waarmee scholen de benodigde hulp krijgen om eenvoudig(er) voedseleducatie te behandelen in de les.”

 

Hulp nodig?

Wil je in jouw gemeente ook samenwerken rond voedseleducatie? Neem dan contact op met de Jong Leren Eten makelaars in jouw provincie. Je vindt hun contactgegevens hier.