
Moestuinbakken op poten, nieuwe kookspullen en educatieve uitstapjes. Kindcentrum de Nieuwe Draai in Heerhugowaard is blij met de Stimuleringsbijdrage Lekker naar Buiten! die ze vorig schooljaar van Jong Leren Eten hebben ontvangen.
De Nieuwe Draai is geen gewoon kindcentrum, dat zie je meteen. Duurzame gevelbekleding van bamboe, vleermuiskasten, insectenhotels die de naam van het kindcentrum op de gevel vormen en een restaurant waar de kinderen elke dag een gezonde lunch krijgen. Directeur Marianne Betjes is trots op het kindcentrum, waar kinderen van 0-13 jaar terecht kunnen. “Meteen vanaf de oprichting, zo’n 5 jaar geleden, hebben we voedseleducatie in het beleid opgenomen.”
Gezond eten
Elke ochtend kunnen kinderen kiezen uit verschillende soorten groenten en fruit en ze krijgen altijd water te drinken. In het restaurant staan meerdere grote tafels waar tien tot twaalf kinderen uit verschillende groepen samen aan één tafel eten. Als kinderen jarig zijn, regelt het kindcentrum een gezonde traktatie die voor elk kind hetzelfde is. Marianne: “Op deze manier werken we aan gezonde eetgewoontes, zorgen we voor meer kansengelijkheid en leren we kinderen dingen te proeven die ze niet kennen. Bovendien verbinden we kinderen van verschillende leeftijden met elkaar.”
De kookonderneming
Het kindcentrum werkt met een concept waarbij spelen, leren en ontwikkelen centraal staan en kinderen meer hun eigen keuzes kunnen maken. Marianne: “Onze kinderen kunnen bijvoorbeeld kiezen uit verschillende workshops. We hebben onder andere de ‘Kookonderneming’ waarbij ze op bestelling koken, de winst uitrekenen en zelf mogen beslissen wat ze daarmee doen. Gaat het in het potje voor nieuwe spullen of in het potje voor kookboeken?”
Deze andere manier van onderwijs verzorgen vraagt om ondernemerschap vanuit het team en de directie. Dat betekent slim uit de verschillende leermiddelen kiezen en tegelijkertijd ook neuzen naar mogelijke subsidies als aanvulling, zoals de stimuleringsbijdrage Lekker naar Buiten!. Marianne vervolgt: “Afgelopen schooljaar hadden we wat extra kookspullen nodig, zoals duurzame bewaarbakjes voor het eten, en die hebben we kunnen kopen dankzij de stimuleringsbijdrage. Ook educatieve uitjes naar de boerderij en een zadenveredelaar hebben we uit dit subsidiepotje betaald.”
“Afgelopen schooljaar hadden we wat extra kookspullen nodig en die hebben we kunnen kopen dankzij de stimuleringsbijdrage”
Moestuinieren bij een zorginstelling
“Bij dat ondernemen hoort ook het samenwerken met andere partijen”, vertelt Marianne. “Zo hebben we een workshop ‘Groene Vingers’ en die vindt plaats bij een zorginstelling voor mensen met een mentale en fysieke beperking. In hun tuin staan de moestuinbakken op poten- gekocht van de stimuleringsbijdrage- en zelfs een kleine kas, allebei toegankelijk voor rolstoelgebruikers van de zorginstelling. Twee groepen kinderen moestuinieren daar twee keer in de week, samen met vrijwilligers van ons kindcentrum. De kinderen vinden het geweldig; de moestuinworkshops zitten altijd vol.”
Inspiratiesessie moestuinieren
De vrijwilligers en Marianne woonden onlangs via Jong Leren Eten een inspiratiesessie over moestuinieren bij, waarbij alle deelnemende organisaties van tevoren hun leervraag konden indienen. Marianne: “Wij wilden tips voor activiteiten die we met de kinderen kunnen doen als we net hebben gezaaid en wachten totdat de gewassen opkomen. Een andere organisatie vroeg zich af hoe ze het moestuinieren beter kunnen inzetten voor het taal- en rekenonderwijs. Ook de vraag over wat te doen tijdens de schoolvakantie kwam voorbij. Het was een ontzettend waardevolle dag, waarbij we ook weer van elkaar hebben geleerd. Voor ons als kindcentrum zijn dit soort initiatieven geweldig.”
Toekomstplannen
Het team en Marianne hebben nog volop andere ideeën om voedseleducatie in het onderwijs te verweven: “Op dit moment werken we samen met een sociaal werker uit de wijk aan het opzetten van een echt restaurant bij ons in het gebouw, waar buurtbewoners voor een klein bedrag kunnen eten. We hebben in onze wijk namelijk geen buurthuis of andere ontmoetingsplek. Een smoothiebar lijkt me ook ontzettend leuk, maar eerst maar eens dat restaurant regelen. Mijn grootste wens voor de toekomst is dat voedseleducatie een standaard onderdeel van het Nederlandse onderwijs wordt, zonder afhankelijk te zijn van subsidies of een enthousiaste directeur. Ik gun dat elk kind.”