Zeeuws YammYammY project brengt gratis kookboek uit met inspiratie voor gezonde kindermenu's

Bijna vier jaar duurde het YammYammY Lekker Zeeuws project. Het doel? Kinderen gezonder laten eten, door middel van gezonde kindermenu's. Het project leverde o.a. een YammYammY Lekker Zeeuws Kinderkookboek op, wat gratis te downloaden is. Chefkok Cas Zwemer van het visrestaurant Zeeuwse Streken liet zelfs al weten dat hij er voor open staat om een kindermenu te gaan serveren in zijn restaurant. 

YammyYammy was een initiatief van de Zilte Academie Zeeland, in het kader van Jong Leren Eten en mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zeeland. Het project creëerde een eigen smaakbeleving bij kinderen en bevorderde de gezondheid van jongeren thuis en op school. Kinderen worden zo toegerust om gezonde en duurzame voedselkeuzes te maken. Binnen het project gingen kinderen van 8 -16 jaar in teams onderleiding van chef-koks aan de slag met lokale producten, waar ze gerechtjes bij mochten maken.

Ideaal voor gezinnen

Maar wat is er precies bereikt na vier jaar YammYammY? Projectleider Margot Verhaagen: "We hebben 4000 kinderen weten te bereiken en we hebben heel veel gerechten bedacht, gekookt, geproefd en soms ook uitgespuugd. De gerechten van kinderen zijn wat speelser en met wat meer lef gemaakt dan die van de meeste volwassenen. Ze houden zich wat minder aan de regels en denken gewoon: ‘Wat zou hier lekker bij zijn?’ Het zijn makkelijke gerechten geworden die ook niet duur zijn. Ideaal voor gezinnen. Vaak zijn ouders blij als ze wat op tafel hebben staan en vallen ze terug op wat ze gewend zijn. Uit dit boek kunnen ze iets nieuws leren. Een aantal gerechten had al op de menukaart van een restaurant kunnen staan als de coronacrisis geen roet in het eten had gegooid. Dat was pech en daardoor is het project vertraagd. De restaurants hadden we even iets anders aan hun hoofd. Nu moet het alsnog concreet worden."

Gezonde ambities voor de komende vier jaar

Daar blijft het niet bij, bleek tijdens de slotbijeenkomst van YammYammy half juni 2021. In een manifest heeft de Zilte Academie Zeeland een aantal doelen geformuleerd voor de komende vier jaar. Dat gaat van een jaarlijkse wedstrijd voor het lekkerste en gezondste kindermenu tot een gezond aanbod voor kantines en sportaccommodaties. In gesprek met vertegenwoordigers van onder meer de horeca, het toerisme en het onderwijs kwamen daar maandag nog wat ideeën bij, zoals workshops op campings en gastlessen op de Pabo.

Proeven en ervaren

Nadrukkelijk werd gesproken over de mogelijkheid om gebruik te maken van Zeeuwse producten. Peter Kruizinga van de Zilte Academie Zeeland: " Het begint bij het beleven van het proeven en ervaren. Gebruik dat als een opstapje naar gezondheid en recepten." Zo denkt ook Verhaagen erover. "Als je dan toch wat kookt uit het Kinderkookboek, neem dan ook de kinderen mee als je boodschappen gaat doen bij de kaasboer of bij de boerderijwinkel. Maak er een combi van. Dat is extra leuk. Je hoeft niet altijd naar een pretpark voor een feestje."

Rol Jong Leren Eten makelaars

Vanuit Jong Leren Eten was o.a. makelaar Vincent van der Veen betrokken bij YammYammY. Wat wat de rol van Jong Leren Eten? Vincent: "YammYammy was één van de drie provinciale programma's in het Zeeuws Jong Leren Eten programma. We hebben het programma helpen opzetten, o.a. door een financiële bijdrage en we hebben de afgelopen periode als makelaar verbindingen gelegd tussen diverse Zeeuwse partijen om de uitvoering tot een succes te maken." 

Het YammYammY Kinderkookboek is gratis te downloaden op yammyammy-lekkerzeeuws.nl en je vindt de PDF hieronder. 

Bijlage / Document Size
yammyammy-kookboek-2021.pdf 15.33 MB