Op 7 oktober, tijdens de Week van Ons Eten, stroomde het terrein van melkveehouders Peter en Miriam uit Meerkerk vol. 27 kinderen uit groep 5 en 6 van CBS Het Kompas uit Lexmond kwamen een kijkje achter de schermen nemen. En dat was een groot succes: “Ik vond het jammer dat het maar een ochtend was, ik had heel de dag willen blijven.”
Een rondleiding door de hele boerderij, op zoek naar mais in het maisveld, knuffelen met kalfjes, pony’s en konijnen, educatieve spelletjes en zelf boter maken. “Het was een ontzettend leuke ochtend”, vertelt Thirza ’t Lam, onderwijsassistent bij CBS het Kompas. “De kinderen renden fanatiek door het maisveld heen op zoek naar maiskolven die ze ook mee naar huis mochten nemen. Ze vroegen zich meteen af of ze daar dan popcorn mee kunnen maken. Mooi om te zien hoe ze dan de link leggen naar voedsel. Helaas is de mais voer voor het vee en kun je er geen popcorn van maken, maar dat hield sommige kinderen niet tegen om het thuis toch te gaan proberen.”
Ook het zelf boter maken was een schot in de roos. De kinderen kregen allemaal een buis gevuld met slagroom die ze moesten schudden. Na een flinke tijd schudden hadden ze zelf boter gemaakt. Iets wat bij veel kinderen tot verbazing leidde.
Bijschrift: Thirza (helemaal linksonder) met de leerlingen die net mais hebben gezocht.
Voedseleducatie als vast lesonderdeel
Als partner van de Week van Ons Eten gaf de gemeente Vijfheerenlanden scholen de mogelijkheid om gratis gebruik te maken van het aanbod van het Natuur- en Milieueducatiecentrum uit gemeente Vijfheerenlanden. Het Kompas koos voor boerderijeducatie bij Melkveehouderij V.O.F. Kloek-Blom in Meerkerk.
De school maakt al regelmatig gebruik van de leskisten die het NDE-centrum Groene Weelde heeft en ook de lesideeën zijn populair op de school. Het was dan ook niet de eerste keer dat er een bezoekje werd gebracht aan een boer. Thirza: “Elke groep doet dit zeker eens per jaar als onderdeel van het vak Wereldoriëntatie. Daar behandelen we thema’s zoals ‘Klimaat’ en ‘Het wereldrestaurant’, waarbij kinderen leren over eten en eetgewoontes over de hele wereld en eetgewoontes van vroeger. Ook hebben we het thema ‘Experimentele keuken’ waarbij kinderen proefjes doen met eten, een gerecht maken en zichzelf een vraag stellen over een natuurkundig verschijnsel.
Ontdekken blijft beter hangen
Thirza gaat verder: “Voor de kinderen is zo’n bezoek natuurlijk reuze interessant: het is niet alleen leuk, maar ook educatief. Het enthousiasme van zo’n boer maakt dat de informatie beter blijft hangen dan wanneer het in de klas wordt verteld. Iets zelf zien en ervaren maakt het bovendien veel concreter. Heel waardevol om kinderen op deze manier iets te leren over waar hun eten vandaan komt en hoe het gemaakt wordt. Als je dit op jonge leeftijd al leert, dan is het later makkelijker om gezonde keuzes te maken.” De ochtend op de boerderij eindigde met een quiz waarbij de kinderen hun opgedane kennis konden testen. Wat betreft de kinderen had het nog veel langer mogen duren: “Ik vond het jammer dat het maar een ochtend was, ik had heel de dag willen blijven.”
De melkveehouderij van Peter en Miriam is aangesloten bij het Netwerk Boerderij Educatie Nederland. Wil je met jouw klas ook op bezoek bij de boer? Plan dan je bezoek via de site. Jong Leren Eten Utrecht stimuleert voedseleducatie via het onderwijs en opvang. Met de Week van Ons Eten heeft Jong Leren Eten samen met gemeenten en partners voedseleducatie extra in de schijnwerpers gezet.