JOGG SnoepGroente!

Eten van groente is niet alleen heel gezond, maar ook erg lekker! Veel groentesoorten zijn uitermate geschikt als tussendoortje of snack. Met de themacampagne SnoepGroente! worden kinderen én hun ouders geholpen om dagelijks meer groente te eten. En de slogan SnoepGroente! past daar goed bij, het eten van groente buiten de avondmaaltijd om staat namelijk centraal.  

Kasper Doesborgh, Regionale Projectleider JOGG Noord Veluwe, vertelt verder over de campagne: “Snoepgroente is een campagne die in 2016 gestart is in de regio Noord Veluwe met 6 samenwerkende JOGG gemeenten. Er is destijds een aanvraag gedaan om een korte keten aanpak te realiseren en samen met JOGG regisseurs een lespakket te creëren rondom het eten van groente als tussendoortje. Wij helpen kinderen én hun ouders om dagelijks meer groente te eten. Het eten van groente is erg lekker en gezond en wordt tegenwoordig steeds populairder door het eten van snoepgroenten. Deze fungeren fantastisch als snack of tussendoortje voor op school, op je werk of gewoon thuis. 

De in 2016 ontwikkelde campagne bestond in eerste instantie uit het aanbieden van een lespakket in de bovenbouw van het basisonderwijs. Het lesprogramma is vervolgens uitgebreid zodat de hele school kan meedoen. JOGG Putten heeft ook voor kinderdagverblijven een ‘toolbox met toolkits’ ontwikkeld en in Harderwijk zijn lessuggesties voor groep 1 t/m 6 uitgewerkt door NME de Hortus. Ook voor klas 1 en 2 van het Voortgezet Onderwijs is inmiddels een lespakket ontwikkeld.

Met de toolkits kunnen organisaties aan de slag met verschillende lessen en opdrachten over SnoepGroente! Denk hierbij aan gezonde hapjes maken, creatief met groente, educatieve lessen over het kweken van groenten en nog veel meer. Door te proeven, voelen, horen, ruiken en kijken, verkennen de kinderen hun eten. Hiermee hopen wij dat ze meer kennis over het eten opdoen. Daarnaast doen ze ervaring op, zodat ze weten waar hun eten vandaan komt, meer nieuwe producten gaan proeven en zo meer interesse krijgen in groente.

Naast een lespakket verzamelen en delen JOGG regisseurs onder elkaar allerlei initiatieven uit de gemeenten. Deze initiatieven worden vervolgens aan de man gebracht op scholen. Voorbeelden van leuke initiatieven zijn bijvoorbeeld het meedoen aan een excursie in een moestuin, deelnemen aan een kookworkshop of gastlessen op school. Ook is er een supermarktactie ontwikkeld, waar bij de aankoop van groente er gespaard kan worden voor snoepgroente bakjes, sleutelhangers of stickers voor alle soorten groenten die gekocht zijn.

Worden ouders ook bereikt? 
Elke gemeente is vrij om dit zelf in te richten, dit hangt ook van de JOGG-regisseur in deze gemeente. Gemeente moeten hier ook vrij in zijn, omdat er geen financiering bij komt kijken. Bij de kookworkshops zijn bijvoorbeeld ook ouders aanwezig en via spaaracties in de supermarkt worden ouders ook betrokken. In het lespakket zitten lesbrieven die mee naar huis genomen kunnen worden.

Jumbo Harderwijk, Basiliek Harderwijk, Hortus Harderwijk en Stadsoogst Harderwijk zijn als supporters/partners verbonden aan JOGG-Harderwijk en onderschrijven het belang van gezondheid onder de jeugd. Hierdoor is er een samenwerking ontstaan die er aan heeft bijgedragen dat kinderen in de gemeente Harderwijk konden meedoen aan de workshops en lessen rondom het thema SnoepGroente. 

Financiering
Elke gemeente draagt financieel bij. In 2016 zijn er vanuit JOGG regionale budgetten ingezet en in 2017 is het lokaal bekostigd. Na een succesvolle campagne in 2016 is in 2017 het concept SnoepGroente! gelukkig doorgegaan. We wilden dit programma namelijk duurzaam inzetten en dus is in dezelfde gemeenten, onder dezelfde naam, in dezelfde periode het thema weer onder de aandacht gebracht. Ook dit jaar, brengen we van 1 oktober tot en met 16 november 2018 de campagne weer onder de aandacht.    

Kunnen andere gemeenten ook deelnemen?            
Natuurlijk! Hiervoor geldt echter wel, net als in onze gemeente, dat er JOGG regisseurs tijd en middelen moeten kunnen vrij maken om zich hiervoor in te spannen.”  

Bijlage / Document Size
JOGG SnoepGroente_DEF.pdf 342.06 kB