Jong Leren Eten Overijssel: Regiobijeenkomst Hengelo en Borne

In Overijssel kampt gemiddeld 16% van de kinderen en jongeren met overgewicht. De kinderen en jongeren in de gemeenten Almelo, Twenterand, Zwartewaterland en Hardenberg eten het minste groente en fruit en hebben relatief vaak overgewicht. GGD IJsseland en GGD Twente pakken deze problematiek op en begeleiden de Gezonde Scholen in hun regio. In Overijssel zijn er 66 scholen in het po, vo en MBO met het themacertificaat voeding (peildatum juni 2018).  Nog eens 47 scholen krijgen in 2018 ondersteuning om dit certificaat te behalen, waardoor Overijssel relatief een hoog percentage Gezonde Scholen heeft met het certificaat Voeding. In Overijssel zijn vier JOGG-gemeentes: Zwolle, Kampen, Ommen en Hardenberg. Ook zijn er nog een aantal gemeentelijke gezondheidsnetwerken actief die onder andere aandacht besteden aan voeding in het onderwijs.

Overijssel kent 8 NME centra, die 14 van de 25 gemeenten voorzien van natuur- en milieueducatie. Het aanbod van educatieve programma’s is divers en valt te rubriceren in materiaalzendingen, leskisten en excursies. Het aanbod in de NME-sector richt zich hoofdzakelijk op het primair onderwijs en de voedseleducatie heeft een sterke nadruk op duurzaamheid.

In Overijssel is momenteel één samenwerkingsverband van educatieboeren: Kiekeboer’n. Kiekeboer’n is een initiatief van twaalf Twentse agrariërs (met name melkveehouders) in de gemeenten Borne, Haaksbergen en Hof van Twente. Een brede doelgroep kan de educatieboeren bezoeken, maar de educatieve lessen zijn voornamelijk gericht op het primair onderwijs. Het netwerk van Kiekeboer’n is aangesloten bij het platform Boerderij Educatie Nederland. Naast het netwerk van Kiekeboer’n zijn er 7 losse educatieboeren die vallen onder ZuivelNL. Ze vallen nog niet onder een regionaal samenwerkingsverband. LTO en Jong Leren Eten zijn bezig om meer educatieboeren te werven

De uitdagingen voor Jong Leren Eten in Overijssel zijn dat de drie sectoren (gezondheids-, NME- en agrarische sector) nog veel naast elkaar opereren op het gebied van voedseleducatie. Verder zijn de doelgroepen kinderopvang en middelbaar onderwijs ondervertegenwoordigd in de educatieve programma’s. Jong Leren Eten wil door meer samenwerking tussen de drie actoren en met meer educatie voor kinderopvang en middelbaar onderwijs zorgen voor een volledig dekkend aanbod in Overijssel.

Terug naar het hoofdmenu >>