Kindermenu 2.0

In restaurants staat op een kindermenu vaak patat, kipnuggets of pannenkoeken. Lekker, maar het kan veel gezonder! Met het programma Kindermenu 2.0 van Jong Leren Eten zetten we gezonde, regionale én lekkere gerechten voor kinderen op menukaarten van Friese restaurants.

Kindermenu 2.0 is een mooie manier om in de klas met het thema voeding aan de slag te gaan. Door de samenwerking met lokale restaurants wordt het voor de kinderen ook echt tastbaar; ze zien direct het resultaat van hun harde werk en kunnen de gerechten daadwerkelijk met hun ouders gaan bestellen en proeven.

4.1 Informatie voor gemeenten

Als gemeente kan je op verschillende manieren aan de slag met Kindermenu 2.0. Zo kunnen meerdere scholen meedoen, die met elkaar gaan strijden om het beste menu. Of je kan ervoor kiezen om het project met één school te doen, met een uitgebreider programma. Samen kiezen we voor een vorm die het beste past bij de doelstellingen van de gemeente.

Wat vragen we van gemeenten die meedoen?

Door het programma Jong Leren Eten en een financiële bijdrage van de Provincie Friesland is een groot gedeelte van het project al gefinancierd, waaronder de inzet van de makelaars. Neem om de mogelijkheden te bespreken contact op met de Friese Jong Leren Eten makelaar Agnes Schiphof van IVN Natuureducatie: a.schiphof@ivn.nl.

Wat we van de gemeente vragen is als volgt:

  • Betrokkenheid van een JOGG-regisseur of gezondheidsbevorderaar van de gemeente in de voorbereiding van het project en bij afstemming over communicatiemomenten.
  • Een afgevaardigde voor de jury en eventueel voor het persmoment.

Eventuele extra kosten zijn afhankelijk van de concrete invulling van het programma. Excursies zijn bijvoorbeeld gratis aan te bieden, maar voor Smaaklessen is een bijdrage nodig. Als er wordt gekozen om met meerdere restaurants te werken, zijn daar ook kosten aan verbonden.

 

4.2. Informatie voor scholen

Wanneer je als school of met je klas meedoet met Kindermenu 2.0, krijg je bij aanmelding een digitale toolkit met lesmateriaal. Per groep staan er leuke voorbeelden in van lessen over voedsel. Daarnaast kan je je opgeven voor een supermarktsafari of een bezoek aan een boerderij in de buurt. Tijdens de supermarktsafari gaan de kinderen op zoek naar verborgen suikers. Op de boerderij leren kinderen meer over waar hun eten vandaan komt.

Als jouw klas het winnende recept heeft bedacht, gaan ze bij de chefkok van het deelnemende restaurant op bezoek om hun recept samen met hem of haar te koken. Daarnaast krijgen de kinderen allemaal kookschorten en aan het einde van het jaar een kookboek waar alle winnende recepten in staan.

Ben je enthousiast geworden? Neem dan contact op met de Friese Jong Leren Eten makelaar Agnes Schiphof van IVN Natuureducatie: a.schiphof@ivn.nl. Zij neemt dan contact op met de gemeente.

 

4.3 Voorbeelden

In verschillende gemeenten  in Friesland staan er al Kindermenu’s op de kaart. Hieronder een paar voorbeelden.

 

>>> Terug naar het hoofdmenu.